Aanpak
Gebaseerd op de opgedane ervaringen in de zorg, deskresearch en interviews met betrokkenen binnen de PO-sector, zijn we binnen 9 proeftuinscholen in het primair onderwijs aan de slag gegaan om waarde, potentieel en belemmeringen rondom urenuitbreiding in het onderwijs in kaart te brengen.
Vervolgens hebben we de eerste concrete oplossingen getest in de praktijk. Zo hebben we een communicatiecampagne opgezet inclusief een overtuigend verhaal om leerkrachten aan het denken te zetten over urenuitbreiding. We hebben een informatiepakket opgesteld waarin leerkrachten het antwoord kunnen vinden op de meest gestelde vragen. Ook ontwikkelden we dialoogsessies en een leidraad goed gesprek, om zowel in groepsverband als één-op-één het gesprek aan te gaan over specifieke wensen en dieperliggende overtuigingen rondom dit onderwerp.
De eerste resultaten zijn veelbelovend! 25% van de leerkrachten die in deeltijd werken binnen de proeftuinscholen zijn urenuitbreiding aangegaan. Het bieden van flexibiliteit (veelal binnen het eigen team) blijft de belangrijkste voorwaarde en speelt ook een belangrijke rol in duurzame inzetbaarheid van leerkrachten.
In samenwerking met de Lucas Academie volgde er in het voorjaar van 2022 een bootcamp over het thema ‘urenuitbreiding’, waarin directeuren van Lucas onderwijs concrete handvatten kregen om op hun eigen school met dit thema aan de slag te gaan. Ook deelden we materialen waarmee scholen de eerste stappen kunnen nemen in het realiseren van grotere aanstellingen. Deze materialen zijn ook gepubliceerd op aanpaklerarenterkort.nl en leraar24.

Fotograaf (ook foto inzet): Sabine van Nistelrooij
Vervolgstappen
Nieuwe pilot ‘Urenuitbreiding in het Primair Onderwijs’
Na de eerste pilot, die resulteerde in een doelgerichte aanpak, willen we toewerken naar een concept dat breed toepasbaar is voor de gehele PO-sector. Daarom zijn we inmiddels met 9 scholen gestart met een nieuwe pilot ‘Urenuitbreiding in het Primair Onderwijs’.
Het doel is om bewustwording te creëren over urenuitbreiding, eventuele belemmeringen weg te nemen en urenuitbreiding te realiseren voor de leerkrachten die dat willen. Met de pilot willen we binnen schoolbesturen én scholen een vliegwiel in gang zetten voor de langere termijn. Meer informatie over de nieuwe pilot is te vinden in de flyer die je kunt downloaden via onderstaande button.
Oplossingen
Wil je nu alvast meer weten over de aanpak of zelf aan de slag met urenuitbreiding op jouw school? Er zijn diverse materialen beschikbaar waarmee je zelf de eerste stappen kunt zetten.
Informatiepakket directeuren in het primair onderwijs
Ben je directeur en wil je graag meer informatie over hoe je concreet met urenuitbreiding aan de slag kunt gaan? In dit document staan handige tips. Bekijk hier het informatiepakket directeuren

Informatie over beloning
Een belangrijke voorwaarde om uren uit te breiden is financiële beloning. Op www.werkurenberekenaar.nl kunnen leerkrachten berekenen wat meer (of minder) uren werken onderaan de streep financieel betekent. Naast een aantal gegevens die de gebruiker zelf invult, zoals inkomen, type woning (huur of koop) en gezinssamenstelling worden ook de gevolgen voor toeslagen, premies en heffingen meegenomen. Het invullen van de WerkUrenBerekenaar (WUB) kost maar 10 minuten.
Op onze speciale pagina over de WerkUrenBerekenaar vind je een aantal voorbeeldenscenario’s voor de onderwijssector, een voorbeeld van een nieuwsbericht en aansprekende communicatiematerialen en beeldmateriaal om de WerkUrenBerekenaar op jouw school onder de aandacht te brengen.
Ga naar de WUB-toolkit voor het onderwijs