HPP in de kinderopvang

Personeelstekorten in de kinderopvang zijn groot en blijven groeien. Dat raakt iedereen: medewerkers, ouders, kinderen en werkgevers.

In de kinderopvang werken mensen gemiddeld 26 uur per week. Uit onderzoek blijkt dat achttien procent van het personeel vanwege een te klein contract zelfs vertrekt. Een groot aantal kinderopvang-organisaties had al stappen in de goede richting van contractuitbreiding gezet, maar nog zonder het gewenste resultaat.

Ons werk in de kinderopvang

We zijn in 2024 gestart met een traject in de kinderopvang. Dit volgt op de succesvolle proeftuin bij Kind & Co Ludens in 2023 in de regio Noord. Daarin hebben we een aanpak ontwikkeld om grotere contracten in de kinderopvang te stimuleren, in opdracht van Kinderopvang Werkt! en het ministerie van SZW. Ook gaven we een serie kennisworkshops aan 17 kinderopvangorganisaties. De proeftuin was een succes: ~25% van de medewerkers heeft zijn contract uitgebreid. 

Elk uur dat medewerkers meer willen werken, is winst

Uitgangspunt is werknemers een bewuste keuze laten maken over het aantal uur dat zij per week werken. Als er in dat proces belemmeringen zijn, pakt HPP die samen met de werkgever aan. We kijken vooral naar wat wél mogelijk is.