HPP in de kinderopvang

Personeelstekorten in de kinderopvang zijn groot en blijven groeien. Dat raakt iedereen: medewerkers, ouders, kinderen en werkgevers.

In de kinderopvang werken mensen gemiddeld 26 uur per week. Uit onderzoek blijkt dat achttien procent van het personeel vanwege een te klein contract zelfs vertrekt. Een groot aantal kinderopvang-organisaties had al stappen in de goede richting van contractuitbreiding gezet, maar nog zonder het gewenste resultaat.

HPP is in het voorjaar van 2023 samen met Kinderopvang Werkt! aan de slag gegaan met het verhogen van de deeltijdfactor binnen de kinderopvang. Kind&Co Ludens was de eerste hoofdrolspeler in de proeftuin om te experimenteren hoe we dit het beste mogelijk konden maken. In proeftuinvorm hebben we de bestaande HPP-aanpak uit de zorg en in het onderwijs getest. We ontwikkelden interventies en materialen die speciaal bij de kinderopvang aansluiten.

Elk uur dat medewerkers meer willen werken, is winst

Uitgangspunt is werknemers een bewuste keuze laten maken over het aantal uur dat zij per week werken. Als er in dat proces belemmeringen zijn, pakt HPP die samen met de werkgever aan. We kijken vooral naar wat wél mogelijk is.