HPP in de kinderopvang

Het is helaas geen groot geheim: personeelstekorten in de kinderopvang zijn groot en blijven groeien. Medewerkers in de kinderopvang werken gemiddeld 26 uur per week. Uit onderzoek blijkt dat achttien procent van het personeel vanwege een te klein contract zelfs vertrekt. Een groot aantal kinderopvang-organisaties had al stappen in de goede richting van contractuitbreiding gezet, maar nog zonder het gewenste resultaat.

Verhoog de deeltijdfactor in een proeftuin

HPP is in het voorjaar van 2023 samen met Kinderopvang Werkt! aan de slag gegaan met het verhogen van de deeltijdfactor binnen de kinderopvang. Kind&Co Ludens was de eerste hoofdrolspeler in de proeftuin om te experimenteren hoe we dit het beste mogelijk konden maken. In proeftuinvorm testen we de al bestaande HPP-aanpak uit de zorg en in het onderwijs. We ontwikkelen interventies en materialen die speciaal bij de kinderopvang aansluiten.

Elk uur dat medewerkers meer willen werken, is winst

Uitgangspunt is werknemers een bewuste keuze laten maken over het aantal uur dat zij per week werken. Als er in dat proces belemmeringen zijn, pakt HPP die samen met de werkgever aan. We kijken vooral naar wat wél mogelijk is.