Wieteke in gesprek op BNR Nieuwsradio met econoom Bas ter Weel

Een kritische blik op taken, flexibiliteit, betere arbeidsvoorwaarden én slim gebruik van technologie kunnen werkgevers helpen om de knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dat stellen Wieteke Graven, voorzitter van Het Potentieel Pakken (HPP), en econoom Bas ter Weel van SEO Amsterdam Economics in een gezamenlijk interview op BNR Nieuwsradio.

16 april 2024

“Er ligt een belangrijke oplossingsrichting bij het verleiden van mensen met kleine contracten (~25 uur of minder) om een paar uur meer te gaan werken”, zegt Graven. Dit is vooral relevant in sectoren zoals zorg en onderwijs, waar de ruimte voor digitalisering beperkt is, maar de behoefte aan menselijke inzet groot blijft.

Werkgevers die dit doen, slaan twee vliegen in één klap: ze dringen tekorten terug én helpen hun medewerkers financieel vooruit. Er is potentieel: een fors aantal medewerkers staat open voor meer uren. Maar dan moeten dingen wel anders en beter geregeld worden.

Graven benadrukt hoe belangrijk het is dat werkgevers hun medewerkers de mogelijkheid bieden om hun werk en privéleven beter op elkaar af te stemmen.

‘We verwachten veel’

Een groot deel van het ambtenarenapparaat kampt met personeelstekorten. Econoom Bas ter Weel benadrukt dat geld, hoewel belangrijk, niet de enige oplossing is. De focus moet liggen op kritische evaluatie van overheidstaken en het optimaliseren van de werkprocessen.

“We verwachten tegenwoordig enorm veel van de overheid. Misschien is het tijd om te heroverwegen of alle taken wel op de juiste plek liggen”, merkte Ter Weel op.

Wat HPP doet

Het Potentieel Pakken helpt werkgevers, met name in sectoren met veel kleine contracten, om het potentieel van hun medewerkers beter te benutten. We ondersteunen organisaties en delen onze kennis en inzichten met een breed publiek. Wij baseren ons op data en feiten, met evenveel focus op de ‘wat’ als de ‘hoe’: de juiste interventies én succesvolle implementatie. We willen concrete resultaten bereiken en geloven sterk in partnership. Kijk voor meer informatie op www.hetpotentieelpakken.nl.

Voor meer details over de visies van Ter Weel en Graven op de toekomst van werk, lees het artikel op de BNR-website.