Het Potentieel Pakken (HPP) gelooft dat er veel potentieel schuilt in het vergroten van kleine deeltijdbanen. Niet alleen voor medewerkers, ook voor organisaties.
Het Potentieel Pakken (HPP) gelooft dat er veel potentieel schuilt in het vergroten van kleine deeltijdbanen. Niet alleen voor medewerkers, ook voor organisaties.
Nederland heeft een groot probleem: overal is een tekort aan medewerkers, maar er zijn nauwelijks mensen te vinden. En het wordt de komende jaren alleen maar lastiger. Bovendien kunnen steeds meer mensen zichzelf financieel niet redden. Organisaties moeten slimmere oplossingen bedenken.
Contractuitbreiding is een belangrijke oplossing. Want veel mensen die nu al werken in de zorg, kinderopvang en het onderwijs, zijn best bereid meer uren te draaien. Er valt vooral veel te winnen bij medewerkers met een kleine deeltijdbaan. In de zorgsector heeft bijna de helft van de 1,3 miljoen medewerkers een contract van 24 uur of minder.
Kleine deeltijdbanen vergroten is ook nog eens gunstig voor de financiële zelfredzaamheid van werknemers. Het Centraal Planbureau (CPB) schat dat 9 à 15 procent van alle huishoudens in Nederland financieel moeilijk kan rondkomen. Een half miljoen vrouwen mét een baan kunnen zichzelf financieel niet redden, doordat ze te weinig uren werken of een laag uurloon hebben.
Grotere contracten zijn een belangrijke oplossing.
"Het krachtige van Het Potentieel Pakken, is dat ze niet praten maar ook vooral doen. Heel praktisch aan de slag gaan en kijken wat er wel kan. En daarbij kan de samenwerking tussen de zorg en talenten uit andere organisaties, zoals CZ, echt voor waardevolle inzichten aan beide kanten zorgen."
Joep de Groot
Voorzitter Raad van Bestuur CZ
Veel zorgorganisaties kampen met tekorten, overbelasting, hoge kosten en werkdruk. Toch loont het om tijd en middelen vrij te maken voor contractuitbreiding. We hebben samen met de Zeeuwse zorgorganisatie Ter Weel een succesvol verandertraject afgerond. In deze video vertellen de medewerkers zelf wat dit heeft opgeleverd.
Uit onze praktijkervaring blijkt dat een aanzienlijk aantal medewerkers openstaat voor een groter contract.
Ongeveer 15 procent wil sowieso meer uren werken, terwijl ongeveer 25 procent dat zou overwegen onder de juiste voorwaarden. Onze eigen enquêtes onder ruim 4000 zorgmedewerkers tonen aan dat “werkplezier” en “voldoende beloning” de meest genoemde redenen hiervoor zijn.
Precies de aspecten die werkgevers zelf kunnen verbeteren.
HPP begeleidt organisaties en sectoren actief bij grootschalige verandering met een een veranderaanpak op maat en ondersteuning bij uitrol en opschaling. Dit doet HPP onder andere met intensieve verandertrajecten bij organisaties, Bootcamps in de zorg en het primair onderwijs en een proeftuin in de kinderopvang.
We delen ook onze kennis en ervaring breed, zodat zoveel mogelijk partijen daar profijt van hebben. We organiseren rondetafel- en themasessies, en publiceren eigen onderzoekrapporten en opinieartikelen. Systemische issues zetten we op de agenda bij relevante spelers.