Stichting Het Potentieel Pakken is een onafhankelijke stichting die personeelstekorten aanpakt in sectoren zoals de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. HPP helpt organisaties passende contracten mogelijk te maken en zet zich in voor financiële zelfredzaamheid.
De oorsprong van HPP
Stichting Het Potentieel Pakken (HPP) is opgericht naar aanleiding van het rapport ‘The Power of Parity’ van adviesbureau McKinsey (2018). Dit rapport liet zien dat Nederland het potentieel van vrouwen op de arbeidsmarkt niet optimaal benutte, vooral door het hoge aandeel van deeltijdwerk onder vrouwen. Het rapport berekende dat als Nederland het gender gap op de arbeidsmarkt zou dichten, dit een extra 114 miljard euro aan het BBP zou kunnen toevoegen in 2025.
Opvallende mismatch
Het rapport toonde ook een opvallende mismatch aan tussen de arbeidsvraag en het -aanbod in Nederland. Nederland is wereldkampioen deeltijdwerken, maar kampt tegelijk met enorme personeelstekorten in sectoren zoals de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Het rapport liet zien dat de tekorten in deze sectoren – in theorie – konden worden opgelost als vrouwen met een kleine deeltijdbaan één uur per week extra zouden werken. Bovendien zou meer werken voor werknemers met een klein contract een belangrijke stap kunnen zijn in de richting van financiële zelfredzaamheid.
Wieteke Graven
Wieteke Graven, een van de auteurs van het Power of Parity-rapport, besloot haar baan als partner bij McKinsey & Company op te zeggen en zich volledig te richten op het realiseren van de missie van het rapport: het vergroten van de economische zelfstandigheid en participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt. In 2019 richtte Wieteke HPP op, met steun van verschillende ministeries, fondsen en brancheorganisaties.