Over de organisatie

Stichting Het Potentieel Pakken (HPP) is een onafhankelijke stichting die personeelstekorten aanpakt in sectoren zoals de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. HPP helpt organisaties passende contracten mogelijk te maken en zet zich in voor financiële zelfredzaamheid.

 


Snelmenu:

De oorsprong van HPP

The Power of Parity

Stichting Het Potentieel Pakken (HPP) is in 2019 opgericht naar aanleiding van het McKinsey-rapport The Power of Parity (2018).

Dit rapport toonde het onderbenut potentieel van vrouwen op de arbeidsmarkt, vooral door het hoge aandeel van deeltijdwerk. Het berekende dat als Nederland het gender gap op de arbeidsmarkt zou dichten, dit 114 miljard euro aan het BBP zou kunnen toevoegen in 2025.

Opvallende mismatch

Het rapport toonde ook een opvallende discrepantie aan tussen de arbeidsvraag en het -aanbod.

Nederland is wereldkampioen deeltijdwerken, maar kampt tegelijk met enorme personeelstekorten in sectoren zoals de zorg, het onderwijs en de kinderopvang.

Het rapport liet zien dat de tekorten in deze sectoren – in theorie – konden worden opgelost als vrouwen met een kleine deeltijdbaan één uur per week extra zouden werken. Bovendien zou meer werken voor werknemers met een klein contract een belangrijke stap kunnen zijn in de richting van financiële zelfredzaamheid.