Thuiszorgmedewerkers: werkend arm, ondanks hard werken

Thuisondersteuners zijn onmisbaar voor onze samenleving, maar veel van hen kunnen nauwelijks rondkomen van hun loon. Dat is onacceptabel en onhoudbaar. Bij stichting Het Potentieel Pakken zetten we ons in om de financiële gezondheid van thuisondersteuners te verbeteren.

1 november 2023

De harde realiteit van werkende armen

Hannie is een thuisondersteuner die elke dag met veel plezier en toewijding haar cliënten helpt. Maar ze heeft ook moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, vertelt ze aan De Volkskrant. Ze verdient net iets meer dan de bijstand, maar dat is niet genoeg om de gestegen kosten voor levensonderhoud te dekken. Ze moet vaak nee zeggen tegen leuke dingen, zoals uit eten gaan of een vakantie boeken.

Hannie is niet de enige die in deze situatie zit. Uit een enquête van de FNV in Tilburg blijkt dat tweederde van de thuisondersteuners de gestegen kosten voor levensonderhoud nauwelijks kunnen dragen. Ze zijn ‘werkende armen’: mensen die werken, maar toch in armoede leven.

Dit is een verontrustende realiteit, die niet alleen schadelijk is voor de thuisondersteuners zelf, maar ook voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg. Thuisondersteuners verdienen beter: ze verdienen een eerlijk loon, een gezond rooster en een goede balans tussen werk en privé.

Proeftuin om de financiële gezondheid van thuisondersteuners te vergroten

Bij stichting Het Potentieel Pakken zetten we ons in voor de financiële gezondheid van thuisondersteuners. Wij geloven dat dit een belangrijke voorwaarde is voor hun welzijn en werkplezier. Daarom werken we aan een traject om het financieel bewustzijn van thuisondersteuners te vergroten, mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation,

We ontwikkelen hiervoor een aanpak in proeftuinen bij twee organisaties: Cordaan Thuisdiensten en Actief Zorg. We richten ons daarbij op werkgevers die op dit vlak hun rol moeten en kunnen pakken. We willen hen stimuleren om meer aandacht te besteden aan de financiële situatie van hun medewerkers, en hen te ondersteunen met praktische tools en tips.

Relevanter dan ooit

Onze speerpunten, contractuitbreiding, financiële gezondheid en gezonde roosters, zijn nu meer dan ooit relevant!

Lees hier het volledige artikel over Hannie en haar collega’s