Onderzoek: rooster belangrijker dan geld voor zorgprofessionals

'Ga het gesprek aan. Het kan veel goeds opleveren!'

Kan een bonus zorgprofessionals verleiden tot meer werken? Dat liet VWS onderzoeken door adviesbureau Berenschot.

Professionals in de zorg werken volgens hun contract minder uren dan het Nederlands gemiddelde. Het idee van een bonus als stimulans om meer uren of zelfs voltijd te werken is al langer onderwerp van discussie. Een bonus lijkt misschien een aantrekkelijk idee, maar roept ook de nodige vragen en bezwaren op. Dat was de aanleiding voor dit onderzoek.

14 juli 2023

Rooster belangrijker dan geld

De onderzoekers van Berenschot concluderen dat een bonus niet genoeg is om zorgprofessionals te motiveren tot grotere contracten. Voor veel van hen is een goed rooster dat past bij hun privéleven belangrijker dan extra geld. Bovendien heeft ongeveer 60% van de respondenten nooit een gesprek gehad met hun leidinggevende over de mogelijkheid om meer te werken. Daar ligt dus nog een grote kans voor organisaties om het gesprek aan te gaan.

Deze conclusie sluit aan bij de visie van Het Potentieel Pakken: meer werken kan, mits het aantrekkelijk is. Een goed rooster is cruciaal voor het werven en behouden van medewerkers; daar hoort ook bij dat ze langere diensten kunnen draaien. Daarom richten we ons in onze intensieve HPP-verandertrajecten op roostering.