Wieteke in EenVandaag: ‘We proberen op een prettige manier grotere contracten mogelijk te maken’

EenVandaag zoomde zaterdag 14 januari vol in op deeltijdwerken. Wat de uitdagingen en obstakels zijn (want die zijn er), maar ook: wat werkt wél?

16 januari 2023

Persoonlijk ondersteuner Martine van der Linden-Broer werkte eerst maar 3 uur op een dag als zorgmedewerker bij Triade Vitree in Lelystad. Sinds het HPP traject kan ze 8 uur per dag werken.

Prettige manier

Voorzitter Wieteke Graven van Stichting Het Potentieel Pakken: “We werken met organisaties samen om te kijken wat er nou nodig is om op een prettige manier grotere contracten voor medewerkers mogelijk te maken. En dat doen we inmiddels binnen de zorg binnen het onderwijs en de kinderopvang.”

“Ik ben heel gelukkig in mijn nieuwe rol, ja”, vertelt Martine in de uitzending. “Wat voor mij zo fijn was, is dat wij echt gewoon op een papiertje hebben uitgetekend hoe mijn weken er dan uit zouden gaan zien.”

240 uur erbij

Grotere contracten hoeven niet voltijd te betekenen: het kan ook twee of vier uur meer zijn. Voor regiomanager Edwin Surtel leverde dat veel op. 44 medewerkers wilden hun contract uitbreiden tijdens het HPP-traject. Zo kwam er ruim 240 uur bij. “En dat is heel wat!”, zegt Edwin in de EenVandaag-reportage. “En het meest mooie is: dat zijn ingewerkte ervaren krachten. Die kennen de cliënten, voelen zich betrokken… we noemen ze wel eens de ankers van de groep. Je zou graag meer ankers hebben.”

Meer vrije tijd

Martines dochter zag het plan eerst niet zo zitten. Martine: “Zij had zoiets van: nee want ik wil dat je méér thuis bent – dat vind ik veel leuker als jij er bent. Maar toen heb ik dat uitgelegd. En toen zei ze: maar dan ben je dus net zoveel dagen als nu aan het werk? ‘Oh, dan vind ik het niet erg.’ We hebben eigenlijk zelfs het idee dat we meer vrije tijd hebben, omdat ik gestructureerder ben gaan werken.”

De bal ligt bij werkgevers. Welke tip heeft HPP voor hen?, wil EenVandaag weten. Wieteke: “De aller concreetste tip is: ga nu gewoon eens met elkaar een heel open gesprek aan. En stel dan niet de vraag: ”Wil je meer werken?’ Maar stel de vraag: ‘Wat heb jij nou nodig om meer te gaan werken?’ En dan zie je uiteindelijk dat er veel meer mogelijk is dan je denkt.”

Bekijk de reportage hier:

LEES OOK

Veranderen doe je zo: vraag niet ‘wil je meer werken, maar wát heb jij nodig om meer te werken?’