Jacqueline ging van 20 naar 28 uur per week: ‘Meer uren, meer rust, meer balans’

Jacqueline is woonbegeleider bij InteraktContour, een organisatie die mensen met hersenletsel ondersteunt. Ze werkt er al meer dan 20 jaar, maar sinds een jaar heeft ze haar contracturen verhoogd van 20 naar 28 uur per week.

18 januari 2024

Dit deed ze dankzij het traject Het Potentieel Pakken (HPP), dat medewerkers stimuleert om bewust te kijken naar hun uren en de mogelijkheden om deze uit te breiden. In dit interview, dat InteraktContour met Jacqueline afnam, vertelt ze hoe ze tot deze beslissing kwam en wat het haar oplevert.

Wat vind je leuk aan je werk?

Ik vind het leuk om mensen te helpen met hun zorgvraag. Ik werk op een kleine locatie in Nijkerk met 12 gezellige bewoners.

Hoe heb je je uren verhoogd?

Ik ben van 20 naar 28 uur per week gegaan. Ik heb samen met roosteraar Maaike gekeken hoe we mijn uren op een goede manier konden inzetten. Ik werk nu in een blok van zondagmiddag tot woensdagochtend, met langere diensten. Dat vind ik fijn, ik kan hierdoor op mijn vrije dagen ook weer goed bijkomen omdat ik dan ook weer een blok vrij ben.

Wat levert contractuitbreiding jou op?

Voor mij zijn de vaste dagen werken echt een voordeel. Ik heb nu meer rust en regelmaat in mijn rooster. En natuurlijk heb ik nu ook meer salaris. Er is meer balans. Ik werk soms ook op een andere locatie, de Dodoenserre, als daar een nachtdienst vrij is. Dat vind ik ook leuk om te doen.

Ervaar je nu meer rust in je rooster? Heb je minder opkomstmomenten?

Jazeker, ik werk nu 9 uur en een kwartier achter elkaar. Dit vind ik heel prettig.

Hebben jullie als collega’s ook samen gesproken over HPP?

Bij woonlocatie Nijkerk praten we er veel over. We hebben op de locatie best veel open diensten en zijn hierdoor onderling altijd aan het opvullen. Bij ons willen best veel medewerkers extra uren werken, maar ik denk dat velen denken: ‘Hoeveel uren je ook gaat werken, je blijft gebeld worden voor open diensten’. Dat snap ik wel, maar ik denk dat je ook je grens moet aangeven. Ik ben blij dat ik meer uren ben gaan werken, want ik heb nu meer rust en balans.

Ben je tijdens het verandertraject ook bij de dialoogsessie en/of de roostersessie aanwezig geweest? Wat vond je daarvan?

Zeker. Het was een goeie sessie waarbij je je bewust wordt van wat meer uren werken voor je kan betekenen. Sinds de sessies kijken we ook meer samen naar het rooster. Er wordt goed naar ons geluisterd en beter naar de zorgroute gekeken.

Wat heeft je doen besluiten om meer uren te gaan werken?

Doordat ik vaste blokken kon krijgen wilde ik meer uren werken. En ook een pluim voor Maaike, onze roosteraar. Zij denkt echt met je mee. We kijken over een tijdje hoe het bevalt en als het niet werkt, dan kijken we samen verder. De samenwerking met de roosteraar is hierbij dus erg belangrijk. Maaike plukt hier ook de vruchten van doordat ik nu zo nu en dan een extra donderdag kan draaien. Ik ben dan weer uitgerust van mijn ‘werkblok’ en ik weet dat ik pas zondag weer hoef te werken.

Wat is je tip voor andere collega’s?

Kijk eens hoeveel uren je nu al overwerkt buiten je contracturen. En ga dan in gesprek met je roosteraar om te kijken wat er mogelijk is. En geef daarna goed je grens aan met extra werken, want alleen jij kunt deze grens bepalen voor jezelf!