Interview: hoe teamleider Diana langere diensten invoerde in de intramurale zorg

Recent deelden we een artikel over Envida, een zorgorganisatie die 8-uursdiensten heeft ingevoerd in de wijkverpleging. Dit leverde heel veel reacties op. Veel mensen vroegen zich af: kan dat ook in de intramurale zorg? In dit artikel delen we een succesverhaal van een team uit de intramurale VVT-zorg.

26 januari 2024

Door Heleen van den Nieuwenhof

Het belang van het rooster

In de zorg zijn er veel obstakels voor het uitbreiden van contracten. Een daarvan is het grote aantal opkomstmomenten door korte diensten. Ook kunnen bestaande roosterregels en informele afspraken binnen teams contractuitbreiding belemmeren, en merken we dat soms sprake is van een ‘eilandjescultuur’.

Maar uit onze enquêtes blijkt dat werkplezier voorop staat voor zorgmedewerkers die meer uren willen werken. Daarvoor is een goed rooster (behouden) essentieel. In onze intensieve HPP-verandertrajecten pakken we uitdagingen aan zoals korte diensten en ingewikkelde roosterregels.

Ervaring in de praktijk

Het is niet makkelijk om prettige én gezonde roosters te maken voor grotere contracten. Roosteren is een complexe puzzel, waarbij je met veel factoren en partijen rekening moet houden. Toch zijn er in de praktijk mogelijkheden, constateerde teamleider Diana van Heugten. Zij heeft samen met haar team het rooster veranderd, ook toegelicht door Gerard (verzorgende IG uit een team van Diana). Het resultaat is een daling van 41 naar 10 openstaande diensten.

Het Potentieel Pakken bij Anna Zorggroep

Anna Zorggroep rondde in oktober 2023 een succesvol intensief verandertraject af in de ouderenzorg.

De insteek was medewerkers een bewuste keuze laten maken over hun contracturen, de roosters optimaliseren en werkprocessen hervormen. Er bleek een zichtbare omslag in denken en doen in gang gezet. Zo zijn grotere contracten nu mogelijk, is het Goede Gesprek geïntroduceerd en kwamen teamleden dichter tot elkaar.