Interview: hoe verzorgende IG Gerard met zijn team langere diensten invoerde

Recent deelden we het succesverhaal van teamleider Diana van Heugten over hoe zijn langere diensten heeft ingevoerd inde intramurale VVT-zorg. In dit artikel delen we het verhaal vanuit de kant van Gerard, verzorgende IG bij Anna Ouderenzorg.

20 februari 2024

Door Heleen van den Nieuwenhof

Het belang van het rooster

In de zorg zijn er veel obstakels voor het uitbreiden van contracten. Een daarvan is het grote aantal opkomstmomenten door korte diensten. Ook kunnen bestaande roosterregels en informele afspraken binnen teams contractuitbreiding belemmeren, en merken we dat soms sprake is van een ‘eilandjescultuur’.

Maar uit onze enquêtes blijkt dat werkplezier voorop staat voor zorgmedewerkers die meer uren willen werken. Daarvoor is een goed rooster (behouden) essentieel. In onze intensieve HPP-verandertrajecten pakken we uitdagingen aan zoals korte diensten en ingewikkelde roosterregels.

Ervaring in de praktijk

Het is niet makkelijk om prettige én gezonde roosters te maken voor grotere contracten. Roosteren is een complexe puzzel, waarbij je met veel factoren en partijen rekening moet houden. Toch zijn er in de praktijk mogelijkheden, zag ook verzorgende IG Gerard Bruns. Hij heeft samen met zijn team het rooster veranderd naar 8-uursdiensten. Het resultaat? Verbeterde samenwerking binnen het team, minder ZZP-inzet en minder verzuim.

Het Potentieel Pakken bij Anna Zorggroep

Anna Zorggroep rondde in oktober 2023 een succesvol intensief verandertraject af in de ouderenzorg.

De insteek was medewerkers een bewuste keuze laten maken over hun contracturen, de roosters optimaliseren en werkprocessen hervormen. Er bleek een zichtbare omslag in denken en doen in gang gezet. Zo zijn grotere contracten nu mogelijk, is het Goede Gesprek geïntroduceerd en kwamen teamleden dichter tot elkaar.