Marginale belastingdruk: wat is het en hoe zit het nu echt?

Marginale belastingdruk blijft een fenomeen dat verwarring zaait. Niet zo gek: in de media wordt vaak de aandacht gevestigd op extreme voorbeelden. Deze week bijvoorbeeld door Mona Keijzer.

23 november 2023

Contractuitbreiding is een belangrijke oplossing voor personeelstekorten. Maar hoe motiveer je medewerkers om meer uren te werken, als ze denken dat ze daar nauwelijks iets aan overhouden?

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van de marginale belastingdruk. In een campagnefilmpje beweerde Mona Keijzer, de premierskandidaat van de BBB, dat de middenklasse 80 cent belasting betaalt over elke extra verdiende euro.

Wat is marginale druk?

Marginale druk gaat over hoeveel (extra) belasting je betaalt als je meer gaat verdienen. Als iemand bijvoorbeeld meer gaat werken of salarisverhoging krijgt, stijgt het bruto-inkomen. Maar het uiteindelijke besteedbare inkomen stijgt minder, omdat een deel wordt ingehouden voor belastingen en premies. Ook kunnen toeslagen en kortingen dalen bij een hoger inkomen.

De marginale druk laat zien hoeveel van die inkomensstijging een werknemer uiteindelijk echt overhoudt na belastingen en andere regelingen. Hoe hoger de marginale druk, hoe minder extra geld iemand zelf overhoudt. En omgekeerd.