36 wijkverpleegkundigen, managers en planners van dertien zorgorganisaties wisselden 1 juni ideeën uit tijdens de HPP Rondetafel Roostering in de Wijk – voor het eerst een regionale editie voor Oost-Nederland! “Wat ik top vond waren alle praktijkervaringen die gedeeld werden. Er zitten heel bruikbare tips tussen”, zegt een deelnemer achteraf.
9 juni 2023
Hoe maak je de wijkverpleging toekomstbestendig? De wijkverpleging staat voor grote uitdagingen met dubbele vergrijzing: cliënten blijven langer thuis wonen en hebben meer zorg nodig, en eenderde van de huidige medewerkers stroomt de komende jaren uit naar pensioen. Om medewerkers aan te trekken en te behouden is een gezond en prettig rooster essentieel; dat zit deels in het kunnen werken van langere diensten.
De gemiddelde contractgrootte in de wijk is 20,2 uur. We zien onder medewerkers genoeg potentieel om (misschien) meer te willen werken, maar daar zijn meestal wel langere diensten en daarmee minder opkomstmomenten voor nodig. Tijdens de bijeenkomst bespraken we hoe je meer werken op een gezonde manier mogelijk kunt maken voor medewerkers die dit willen. HPP-ervaringsdeskundige van het eerste uur Nanon van der Veen van Thebe deelde haar tips voor het verschuiven van zorgmomenten, gesprekken met cliënten en inplannen van indirecte zorgtaken.
In de middag vertelden Linda van der Hoeven en Shirley Siebert hoe zij bij Libertas Leiden vorige zomer helemaal zijn gestopt met het inzetten van zzp’ers en uitzendkrachten. Een behoorlijke operatie waarbij de hele organisatie heeft meegeholpen, en wat nu veel rust lijkt te brengen in de teams! Ook vertelden CarmenBlokhuis van Zorggroep Sint Maarten en Gerben voor de Poorte van Thebe hoe zij aan de slag zijn gegaan met HPP Roostersessies.
De energie van de deelnemers was weer aanstekelijk tijdens deze RTR, en wij kijken uit naar de volgende editie!