Nederlanders die minder gaan werken, kijken amper naar effect op pensioen

Veel Nederlanders kiezen ervoor om in deeltijd te werken, maar realiseren zich vaak niet hoeveel impact dit heeft op hun pensioen. Dat meldt de NOS. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de mensen die minder zijn gaan werken, niet heeft gecheckt wat de gevolgen zijn voor hun pensioen.

7 november 2023

Meer of minder werken heeft gevolgen voor je pensioenopbouw, zowel voor het ouderdomspensioen als het nabestaandenpensioen. Wanneer je meer uren werkt, stijgt je salaris en bouw je tevens meer pensioen op. Als je besluit om minder te werken, daalt je salaris en bouw je minder pensioen op.

Pensioenkloof

Contractgrootte kan dus een groot verschil maken voor iemands financiële toekomst. Vooral vrouwen lopen het risico om een te laag pensioen op te bouwen, omdat zij vaker in deeltijd werken dan mannen. Hierdoor ontstaat een pensioenkloof van meer dan 40% tussen mannen en vrouwen in Nederland, een van de hoogste in Europa.

WerkUrenBerekenaar

Wij vinden het belangrijk dat mensen een bewuste keuze maken voor hun contractgrootte. Via www.WerkUrenBerekenaar.nl bereken je snel wat meer óf minder werken nu voor jou betekent, aangezien elke persoonlijke situatie anders is. En via Geldplan Pensioen bereken je wat gevolgen zijn voor je pensioen.