Directeur Cordaan over grotere contracten: ‘Als werkgever zijn wij aan zet’

Ronald van Weegen: 'Er is veel waar we zelf mee aan de slag kunnen'

Het arbeidspotentieel van deeltijdwerkers beter benutten. Dat is één van de aanbevelingen die de Sociaal-Economische Raad (SER) doet in een nieuw rapport. De SER publiceerde vrijdag het advies ‘Waardevol werk’. 

20 februari 2023

De SER keek niet alleen naar het probleem en de oorzaken, maar focust ook op oplossingen. Wat kan helpen bij het verminderen van de personele krapte? In dat licht was HPP samen met Ronald van Weegen (directeur Zorg in de Wijk / Thuiszorg bij Cordaan), in de SER Raadsvergadering uitgenodigd voor een pitch. Cordaan heeft in 2022 samen met Het Potentieel Pakken een intensief verandertraject afgerond om grotere contracten in de thuiszorg mogelijk te maken.

Liesbeth

Ronald vertelde in de SER Raadsvergadering over Liesbeth, manager van wijkteams in Amsterdam-Noord. Zij had vorig jaar veel uitdagingen, waaronder onvervulde vacatures die dure flexkrachten vereisten. Haar teams hadden te maken met hoog verzuim en verloop, en de roosters waren ongezond en onprettig. Dat kwam het werkplezier niet ten goede. Liesbeth begon sceptisch aan het HPP-traject, maar was na enkele maanden toch overtuigd. Liefst 46% van haar medewerkers was bereid (misschien) meer te werken. Dat verraste haar. Ze merkte ook positieve veranderingen, zoals verbeterde roosters. Zo moesten in een team dagelijks 7 diensten worden ingevuld door zzp’ers, maar door het verdelen van een pakket konden de andere 6 diensten worden verlengd. Iedere medewerker in het team hoefde daardoor minder vaak te werken:

LEES OOK

SER: Aanhoudende arbeidsmarktkrapte in publieke sectoren vraagt om ferme keuzes van kabinet