Medewerkers Aafje vertellen minister Van Gennip: ‘Groter contract geeft meer rust’

8 maart 2023

Op Internationale Vrouwendag richten wij de spotlights op de vrouwen die Nederland draaiende houden. Ze werken in sectoren als zorg, onderwijs, kinderopvang en schoonmaak. Zonder hen zakt onze samenleving als een kaartenhuis in elkaar, maar velen van hen zijn financieel kwetsbaar.

Een belangrijke oplossing is contractuitbreiding. Gelukkig heeft ook minister Van Gennip (Sociale Zaken) hier oog voor. Zij ging maandag met medewerkers van zorgorganisatie Aafje in gesprek over dit thema.

Resultaten tot nu toe

We werken al een paar maanden intensief samen met Aafje om grotere contracten te realiseren en zijn oprecht trots hoe Aafje de HPP-aanpak omarmt en invoert. Het traject loopt nog, maar op basis van zeventien gesprekken met medewerkers is nu al ruim 2,5 fte aan uren uitgebreid. Er staan nog dertig gesprekken op de agenda. Ook worden meer vaste medewerkers nu flexibel ingezet en zet Aafje minder ZZP’ers in.

Contractuitbreiding betekent níet dat iedereen fulltime moet werken. 2 tot 4 uur extra maakt al een wereld van verschil. Als tientallen medewerkers in een grote organisatie bijvoorbeeld van 18 naar 22 uur gaan, levert dat alle partijen winst op. Vrouwen worden financieel zelfredzamer, de organisatie heeft minder personeelskrapte – en daarmee gaan ook de sector en de hele economie erop vooruit. We hoorden dit ook terug in het gesprek tussen Van Gennip en de Aafje-medewerkers:

“Een groter contract geeft meer rust”
“We zien dat oud-medewerkers terugkomen bij Aafje”
“Tevreden klant betekent ook een tevreden medewerker en andersom 

Moeder- en oma-routes

Medewerkers vertelden Van Gennip hoe Aafje flexibiliteit biedt, bijvoorbeeld door nieuwe moeder- of oma-routes en lunchpauzes die samenvallen met het ophalen van kinderen van school. “Als team hebben we heel goede werkafspraken gemaakt, daardoor hanteren we één lijn, ook naar buiten toe”, aldus een medewerker.

Het besef van de invloed van levensfase op werk en privéleven groeit bij de Aafje-medewerkers. De deeltijd-norm is echter nog steeds diepgeworteld, en contractuitbreiding kan spannend zijn. Het hele systeem is nodig voor verandering. “Je moet een beetje lef hebben als medewerkers en organisatie”, zei één van de aanwezigen.

Nieuwe campagne stimuleert contractuitbreiding

Om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden, lanceert het kabinet een campagne om vrouwen aan te sporen meer uren te werken. In een interview met het AD benadrukt de minister dat contractgrootte altijd een persoonlijke keuze is, maar “werkgevers kunnen aan werknemers met kinderen van, zeg, 14, 16, of 18 jaar best eens vragen: is dit een moment om meer uren te gaan werken?”

Het kabinet lanceert de campagne ‘Meer uren werken, laat het merken’ om het idee te doorbreken dat vrouwen alleen in deeltijd kunnen werken. De campagne bestaat uit video’s van vrouwen die meer zijn gaan werken. Zij vertellen wat dat hen heeft opgeleverd, zowel financieel als qua werkplezier en carrièrekansen.

Van Gennip benadrukt in de krant: “Als moeders zeven dagen per week willen werken en daar gelukkig mee zijn: prima. En als moeders zeggen: ik wil fulltime moeder zijn, dan is dat ook prima. Maar je moet je als vrouw realiseren wat een kleine deeltijdbaan betekent voor je pensioen en financiële situatie.” Daarom adviseert Van Gennip altijd om de WerkUrenBerekenaar in te vullen, ontwikkeld door HPP, Women INC en het Nibud.

Meer weten over ons werk in de zorg?

We hebben nog ~20 intensieve trajecten beschikbaar voor de komende periode. Startdata vanaf april 2023 tot begin 2024. Neem contact op via info@hetpotentieelpakken.nl.

HPP-voorzitter Wieteke Graven, minister Karien van Gennip en projectmanager Evianne van de Zande: