Succesvol stoppen met ZZP’ers in de zorg: het ‘Libertas Leiden-model’

Libertas Leiden koos in september 2022 voor een radicale ommezwaai. De VVT-organisatie stopte volledig en abrupt met het inzetten van zzp’ers binnen zorgteams.

19 maart 2024

Veel positieve ‘bijvangst’

Het besluit om te stoppen met inzet van zzp’ers kwam voort uit de wens om de kwaliteit en continuïteit van zorg te waarborgen. De organisatie, met ongeveer 700 medewerkers, verdeeld over clusters van thuiszorgteams en Wonen met Zorg-huizen, laat zien dat radicale verandering mogelijk is.

De transitie leverde heel veel op, blijkt bijna anderhalf jaar later. De zorgteams werken nu alleen nog maar met vaste medewerkers, met als gevolg grotere tevredenheid onder zowel medewerkers als cliënten. Bovendien nam het ziekteverzuim af. Dit alles raakt aan de kern van wat Het Potentieel Pakken (HPP) nastreeft: verbetering van de werkomstandigheden binnen de zorg door de medewerker centraal te zetten.

Jazz en Linda

Kortom, een bron van inspiratie. Tijdens een webinar, georganiseerd door HPP, deelden wijkverpleegkundige Linda en teammanager thuiszorg Jazz hun waardevolle inzichten en ervaringen met geïnteresseerden (van HR tot zorgmedewerkers).

Ze bespraken hoe je deze transitie kunt aanpakken, waar ze tegenaan liepen, en hoe je iedereen meeneemt, van medewerker tot cliënt. En, welke effecten heeft deze verandering op de lange termijn? Ze zien drie bepalende factoren voor succes: een grondige voorbereiding, effectieve communicatie, en het bieden van een duidelijk toekomstperspectief.

Teammanager Jazz Wessel

Wijkverpleegkundige Linda van der Hoeven