Samen het potentieel pakken bij De Zorgboog

Op 9 januari 2024 ging het intensieve verandertraject ‘Samen het Potentieel Pakken’ van start bij de Brabantse zorgorganisatie De Zorgboog. Het doel van dit traject is om medewerkers de ruimte te geven om een bewuste keuze te maken voor hun contractgrootte, met het oog op hun werkplezier, werk-privébalans en hun financiële situatie.

19 januari 2024

Grotere contracten en gezonde roosters

Het verandertraject is een initiatief van stichting Het Potentieel Pakken (HPP), die zich inzet voor het benutten van het potentieel van zorgmedewerkers. HPP ondersteunt zorgorganisaties bij het mogelijk maken van grotere contracten en gezonde(re) roosters. Het traject is gebaseerd op bewezen successen uit andere zorgorganisaties, waar grotere contracten hebben geleid tot meer tevredenheid, minder verzuim en minder personeelsverloop.

Vijf locaties

Het traject wordt uitgevoerd op vijf locaties van De Zorgboog: De Pannehoeve, De Regt, KSW Someren-Eind, Keyserinnedael, en GRZ Warant/Keyserinnedael/De Regenboog. Op deze locaties werken clustermanagers, HR, communicatie, planners, directie, en het projectteam samen om het traject tot een succes te maken. Ze betrekken de medewerkers actief bij het traject en luisteren naar hun wensen, behoeften en ideeën.

Kick-off

De kick-off bij De Zorgboog was een groot succes. Er waren veel enthousiaste reacties van de deelnemers, die meerwaarde inzien van grotere contracten. Ze deelden hun ervaringen, uitdagingen en kansen met elkaar. Enkele citaten van de deelnemers:

  • “Het leven is zo duur geworden, dus veel medewerkers willen uitbreiden. Uitdagingen met contractuitbreidingen in de roosters vragen om creatieve oplossingen.”
  • “Zorgorganisaties moeten veranderen. Grotere contracten zijn een oplossing voor uitdagingen en kunnen de zorg verlichten.”
  • “Hoe behouden we medewerkers die hun uren willen aanpassen? Als zorgmedewerkers contractuitbreiding willen, is er ruimte voor maatwerk. Laten we kijken naar hoe we dit kunnen realiseren.”
  • “Cultuur speelt een grote rol. Maak het team eigenaar van hun roosters en draagvlak ontstaat. Het is tijd om de mindset te veranderen en maatwerk te omarmen.”
  • “Verantwoordelijkheid voor het succes van het traject ligt bij ons allen. Er zijn nog meer mogelijkheden als we samenwerken en creatief denken.”

Aan de slag

De komende maanden gaat het traject verder bij De Zorgboog. Er zullen meer gesprekken gevoerd worden, meer oplossingen bedacht worden en meer contracten aangepast worden. Zo streven we naar positieve verandering en benutten we het potentieel van De Zorgboog.

Met enthousiasme kijken we uit naar de positieve veranderingen binnen De Zorgboog. Samen streven we naar succes in het traject ‘Samen het Potentieel Pakken’!