Roosterexpert Anne-Eva van der Wijk: ‘Werkgevers en zorgverzekeraars houden helpenden klein’

“Helpenden in de wijkverpleging zouden veel meer kunnen bijdragen dan op dit moment vaak gebeurt”, schrijft HPP-roosterexpert Anne-Eva van der Wijk in een opiniestuk op ZorgVisie.nl. “Tweederde van de zorglevering aan huis valt namelijk onder persoonlijke verzorging.”

8 november 2023

Zeker in tijden van ernstige personeelstekorten zijn helpenden onmisbaar. Anne-Eva constateert echter in de praktijk dat werkgevers en zorgverzekeraars in de ouderenzorg vaak het werk van helpenden onnodig beperken. “We hebben helpenden nu én in de toekomst keihard nodig. Het is dus een slechte zaak dat werkgevers en zorgverzekeraars de inzet van helpenden actief ontmoedigen.”

Veel helpenden willen meer werken…

In onze verandertrajecten in de zorg zien we vaak dat veel helpenden openstaan voor contractuitbreiding. Maar deze groep heeft in de praktijk vaak te maken met korte diensten en veel opkomsten. Dat maakt meer werken onaantrekkelijk.

Hierdoor blijft veel potentieel liggen.

… maar werkgevers en zorgverzekeraars houden helpenden onnodig klein

In de wijkverpleging zouden helpenden veel meer kunnen bijdragen dan nu is toegestaan, benadrukt Anne-Eva. Een aanzienlijk deel van de zorgverlening aan huis valt namelijk onder persoonlijke verzorging.