Marinde haalde HPP naar Ter Weel: ‘Ik vind dat we als vrouwen vaker vooruit moeten kijken’

Maatschappelijk werker Marinde Moes is in Ter Weel dé aanjager van het traject Het Potentieel Pakken (HPP). Samen met HR-manager Sandra Dirkzwager legt ze uit waarom ze zo enthousiast is.

21 december 2022

Ter Weel werkte in 2022 een half jaar samen met HPP om grotere contracten voor eigen medewerkers te realiseren.

Financieel onafhankelijk

Marinde Moes

“Voor mij gaat het om bewustwording”, legt Marinde uit. “Ik hoor collega’s zeggen: ‘Ik ben gelukkig, omdat ik een man heb die geld verdient.’ Dat mag natuurlijk, zeker als het een bewuste keuze is. Maar vind je het niet belangrijk bij te dragen – financieel onafhankelijk te zijn? Iedereen antwoordt dan: natuurlijk vind ik dat belangrijk! En dan blijkt dat de keuze niet zo bewust is gemaakt. Meestal komt het pas naar voren als een probleem in het leven ontstaat. Ik vind dat we als vrouwen vaker vooruit mogen kijken.”

Ook HR-manager Sandra Dirkzwager vindt financiële zelfstandigheid essentieel. “Het betekent dat je je mannetje of vrouwtje kunt staan. Het is fijn als je partner geld verdient, maar je niet afhankelijk van hem bent. Je moet eigen keuzes kunnen maken. Verder kunnen. Het is nogal wat als hij wegvalt of zijn baan kwijtraakt en je bijvoorbeeld je huis uit moet. Het gaat erom dat je keuzes kunt maken die je wíl maken, niet vanuit krapte.”

Voordelen van meer uren werken

Marinde zet zich in voor vrouwen in Zeeland en gelijkheid. Ze leerde HPP kennen als ambassadeur bij de landelijke belangenorganisatie WOMEN Inc. En schaart zich achter de missie van de stichting om met onderbenut potentieel personeelstekorten in te dammen. Want wat blijkt: als álle deeltijdwerkers in de zorg 1 uur per week extra zouden werken, zou dat in theorie de tekorten oplossen. Grotere contracten bieden bovendien veel voordelen voor vrijwel alle medewerkers; 2 tot 4 uur extra maakt al veel verschil voor het brutosalaris, pensioen en persoonlijke ontwikkeling. En cliënten zien vaker een bekend gezicht aan hun bed. Marinde sloeg daarom de handen ineen met Sandra, die ook meteen enthousiast werd.

Onder de eigen medewerkers van Ter Weel is inderdaad veel onbenut potentieel, blijkt uit de HPP-enquête. Maar liefst 1 op 4 medewerkers staat open voor een groter contract. Dat is nog meer dan Sandra en Marinde hadden verwacht: “Ik dacht dat collega’s meer bezwaren zouden zien en meer gehecht zouden zijn aan hun vrije tijd”, zegt Sandra. De meeste respondenten geven aan dat ze openstaan voor contractuitbreiding omdat ze toch al extra werken en dat willen vastleggen. Anderen willen graag meer geld kunnen verdienen, en de op twee na meest genoemde reden is plezier in het werk.

Hand in eigen boezem

Belangrijk is in ieder geval dat werk goed te combineren is met thuis. Moeders doen meestal het meeste in het huishouden, constateren Sandra en Marinde. Daarmee maken ze het zichzelf moeilijk, vindt Marinde. “Ik steek de hand in eigen boezem. Bij mij gaat dat ook niet perfect. Dan word ík weer gebeld – waarom hij niet? Ik ben ook zo’n vrouw die dan zegt, ik regel het. Rayniro wil wel, maar ík pak die rol – en daar wil ik vanaf. Want je kunt bewust kiezen: wie zorgt voor de kinderen? Moet dat per se de vrouw zijn? Dat denk ik niet.”

Sandra en Marinde hebben allebei twee kinderen en werken 32 uur per week. Onafhankelijkheid is in hun eigen leven een rode draad. Marinde: “Ik vind dat heel belangrijk. Ten opzichte van je partner, je kinderen.” Haar jongens zijn bijna 12 en 8. “Ik wil aan hen meegeven: ik ben net zo belangrijk en slim – al dan niet slimmer, haha! – om alles zelf te regelen. Rayniro en ik hebben wel een rolverdeling, maar die is niet man-vrouw gebaseerd, we zijn gelijk. Hij doet dingen die hij goed kan en ik die ik goed kan.”

Marinde hoopt dat vrouwen zich bewust zijn van risico’s in het leven. “Als mijn partner morgen vertrekt, is dat heel vervelend en moeten we alles goed regelen met elkaar, maar ik heb geen alimentatie nodig. Ik heb geen afhankelijke positie.” Sandra: “Precies dat. Als je weet dat je het ook alleen kunt, is je relatie ook gelijkwaardiger.” Marinde: “Ik weet dat het Rayniro rust geeft dat hij zich niet verantwoordelijk voor mij hoeft te voelen.”

Bewuste keuze

“Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, ik heb dat van huis uit meegekregen”, vertelt Sandra. Zij en Marinde willen vooral dat medewerkers bewúst kiezen voor hun contractgrootte en dat die past bij hun levensfase. “Bewustwording is de rode draad”, zegt Marinde. “En wij staan ervoor open om mee te denken!”