Bizarre mismatch: honderdduizenden deeltijders willen meer werken

Het roer moet om en kán om

Bijna 300 duizend deeltijders willen én kunnen bij wijze van spreken morgen meer werken. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag in de Emancipatiemonitor. Tegelijk zien we ongekende personeelstekorten (121 vacatures per 100 werklozen in november) en zijn 1,6 miljoen vrouwen niet economisch zelfstandig. Zij verdienen minder dan het bijstandsniveau (€1080 per maand). En in die groep werken 500 duizend vrouwen wél, maar door een klein contract en/of laag uurloon zijn ze toch niet economisch zelfstandig. Een opmerkelijke, of moeten we zeggen, bizarre mismatch.

30 november 2022

Heel veel deeltijders zouden volgens het CBS graag meer werken en zijn direct beschikbaar. Het gaat om 209 duizend vrouwen en 77 duizend mannen. Onderbenutte deeltijders dus. Wij geloven dat iedereen zijn kennis, vaardigheden en ervaring volledig moet kunnen benutten. Daarom focussen wij dag in, dag uit op het mogelijk maken van contractuitbreiding.

Er is nog veel meer potentieel. 7 op de 10 werkende vrouwen werkten vorig jaar in deeltijd, maar 65 procent zou best meer willen werken dan ze nu doen. De belangrijkste voorwaarde is als er anders te weinig geld binnenkomt. Een andere belangrijke voorwaarde is een betere werk/privébalans. Een deel wacht op de vraag van hun werkgever om meer uren te komen werken.

Deeltijdnorm doorbreek je niet even

Deeltijd zit diepgeworteld in het Nederlandse systeem, zowel cultureel als op de arbeidsmarkt. Onze samenleving is er volledig op ingericht, van de infrastructuur rond kinderopvang en verlofregelingen tot ons belastingstelsel. Heel langzaam verandert dit, bijvoorbeeld door het plan om kinderopvang nagenoeg gratis te maken. De grote vraag is wat het effect zal zijn van deze systemische veranderingen.

Maar de deeltijdnorm doorbreken doe je niet van de ene op de andere dag. Wij begeleiden organisaties en sectoren intensief bij grootschalige verandering, in een proeftuinsetting of bij een brede uitrol. Daarnaast leggen we onze kennis en ervaring vast en delen die breed. In alles wat we doen, werken we op basis van data en feiten, betrekken we de gehele organisatie en leggen de nadruk op actie en impact. Dat doen we met initiatieven in de zorg, het primair onderwijs en de kinderopvang. Ook zetten we ons in voor de zelfredzaamheid van financieel kwetsbare medewerkers.

Het roer moet om en kan om, met tijd, focus en een lange adem. Ook aan de slag met deze mismatch? Neem contact met ons op. We gaan graag in gesprek.

LEES OOK
Dit doen wij om contractuitbreiding mogelijk te maken

Fotocredit: Moose Photos via Pexels