Het Potentieel Pakken heeft samen met het Nibud en WOMEN Inc. de WerkUrenBerekenaar ontwikkeld, een gebruiksvriendelijke tool waarmee iedereen binnen 10 minuten gratis inzicht kan krijgen in wat meer (of minder) werken onder de streep betekent, dus inclusief belastingen en toeslagen.
De WerkUrenBerekenaar
De feiten
denkt dat meer uren werken financieel aantrekkelijk is.
De uitdaging
Medewerkers in de zorg en het onderwijs werken doorgaans op vrij kleine contracten en voor een relatief laag salaris. In de praktijk betekent dit vaak dat zij financieel niet zelfredzaam zijn. Toch weten we dat ze financiële zelfredzaamheid wel belangrijk vinden en dat beloning zeker een drijfveer is om meer uren te gaan werken. Al kan de werkelijke beslissing om dit te gaan doen een hele stap voor hen zijn. Medewerkers vragen zich af of ze er echt op vooruitgaan, en hoe dat zit met belastingen, toeslagen, en kosten voor kinderopvang.
“Ik heb het idee dat veel collega's wel meer willen werken, maar dat er aannames bestaan over bijvoorbeeld het kwijtraken van toeslagen. Ik vind de WerkUrenBerekenaar een interessante tool om aannames te toetsten; je krijgt inzicht in waar je financieel op inlevert, en waar je op vooruit gaat.”
Medewerker in de ouderenzorg
Twee stappen in de goede richting
Wij vinden het belangrijk dat medewerkers op basis van de juiste informatie een bewuste keuze kunnen maken over een passende contractgrootte. Een belangrijke eerste stap is daarom het informeren en enthousiasmeren van medewerkers rondom het thema ‘beloning’ en de waarde van werk in bredere zin. Hiermee maken we belemmerende overtuigingen bespreekbaar en hopen we deze zelfs weg te nemen. De tweede stap is op een eenvoudige manier een compleet beeld te creëren van de financiële gevolgen van meer werken. Daarom heeft HPP samen met het Nibud en WOMEN Inc. de WerkUrenBerekenaar (WUB) ontwikkeld.
De WerkUrenBerekenaar is een gratis tool die inzicht geeft in wat meer (of minder) uren werken onder de streep financieel betekent. De gebruiker vult een aantal gegevens in, zoals inkomen, type woning (huur of koop) en gezinssamenstelling, waarbij in de berekening ook de gevolgen voor toeslagen, premies, heffingen en kinderopvangkosten worden meegenomen. De tool is ontwikkeld voor heel werkend Nederland en het invullen kost maar 10 minuten.
Dit heb je nodig voor een goede berekening:
- Loonstrook (van jezelf en je partner)
- Bij kinderopvang: maandelijkse kosten en aantal uur
- Bij koopwoning: WOZ-waarde, hypotheekpremie en hypotheekrente
- Bij huurwoning: maandelijkse huurkosten
“Ik vind het leuk om te horen dat er een tool is waarmee mensen kunnen berekenen wat ze erop vooruitgaan als ze meer uren gaan werken. Sommige medewerkers denken namelijk dat het niets of weinig oplevert en dat is niet altijd waar.”
Aanspreekpunt in de zorg
WerkUrenBerekenaar Toolkit
Om concrete aanknopingspunten te bieden om het gesprek met medewerkers aan te gaan en hen te informeren over het thema ‘beloning’ en de waarde van werk in bredere zin, hebben we voor zowel de zorgsector als het onderwijs een specifieke toolkit ontwikkeld. Elk hiervan bevat onder meer persoonlijke verhalen van medewerkers, doorberekende voorbeeldscenario’s, en aansprekende communicatiematerialen. Daarnaast hebben we voor de zorg de 4-delige podcast-reeks ‘Zorg & Zo‘ ontwikkeld, waarin de waarde van werk wordt besproken met zorgmedewerkers. Je beluistert de podcast via Spotify, SoundCloud en Apple Podcasts.
Helder blog
HPP-oprichter Wieteke Graven schreef op Skipr: ‘Beloning van zorgmedewerkers – de onderbelichte kant van de discussie‘.
Voorbeeldscenario’s
Het Nibud heeft verschillende scenario’s doorgerekend, te vinden in de toolkit. Met deze scenario’s schetsen we een fictief maar realistisch beeld van medewerkers die meer uren gaan werken en wat het effect van die extra uren is op hun besteedbaar inkomen. Hieronder alvast twee voorbeelden.
Onze partners
Wij werken nauw samen met het Nibud – verantwoordelijk voor het bouwen van de tool – en WOMEN Inc. die de WerkUrenBerekenaar breed onder de aandacht brengt.
De WerkUrenBerekenaar is een initiatief van:
Partners
















