2021-11-03 SKIPR: Meer uren werken. Kansen te over, maar stamina vereist

De polder lijkt eindelijk wakker te zijn geworden. In de afgelopen weken noemden meerdere partijen meer werken als oplossing voor een aantal grote uitdagingen waar Nederland voor staat: de WRR voor de personeelstekorten in de zorg, de SER voor werkende armen en pensioendenktank Netspar voor het dichten van het pensioengat tussen mannen en vrouwen.  

Langzamerhand is het besef gekomen dat deeltijdwerken niet alleen een verworvenheid is en een vrije keuze, maar tevens een onhoudbaar model binnen een steeds krapper wordende arbeidsmarkt en een situatie waarin meer dan de helft van de vrouwen in Nederland niet financieel zelfstandig is. 

Dat schreef Wieteke Graven, als oprichter/voorzitter van Stichting Het Potentieel Pakken en ambassadeur op het thema ‘Meer uren werken’ bij Actie Leer Netwerk. 

Volgens Wieteke is er genoeg potentieel om te pakken. Maar dat is helaas geen kwestie van een druk op de knop. Meer werken vraagt om een ware cultuuromslag bij werkgevers en werknemers en veranderingen binnen “het systeem”. Meer werken is hard werken en een kwestie van focus, tijd, energie en een hele lange adem. Maar het kan wél. 

Wil je meer weten over hoe Stichting Het Potentieel Pakken bij zorginstellingen aan de slag gaat om deze cultuuromslag te realiseren en contractuitbreiding onder hun medewerkers bespreekbaar maakt? Klik dan op deze link.

Benieuwd naar het hele artikel op SKIPR? Klik dan op deze link.