“Onze zorg staat op klappen. Als we nu niets doen aan het arbeidsmarkttekort, implodeert de boel.” Minister Fleur Agema (VWS) liet er in een talkshow van RegioPlus geen misverstand over bestaan: er moet snel iets gebeuren om het tekort aan zorgpersoneel op te vangen. Ze benoemt regionaal werkgeverschap als oplossing.
25 september 2024
“Het regionaal werkgeverschap betekent dat zorgprofessionals via één regionaal arbeidscontract bij meerdere zorgorganisaties in de regio werken. Zo ervaren zij veel meer flexibiliteit en zelfstandigheid en het zorgt voor een betere beschikbaarheid van personeel,” aldus Agema. Dit biedt zorgmedewerkers ook meer werkplezier en zorgt voor meer beschikbaarheid van personeel.
Meer uren, meer impact
Agema benadrukte in de talkshow het belang van flexibele inzetbaarheid:
“Als een zorgmedewerker een klein contract heeft van bijvoorbeeld acht uur bij één instelling, maar op dinsdagmiddag nog drie uurtjes over heeft, kunnen die uren bij een andere organisatie binnen hetzelfde samenwerkingsverband worden ingevuld. Dat lijken maar drie uurtjes, maar we weten dat heel veel vrouwen een beperkt aantal uren in de zorg werken. Dus als we die uurtjes erbij kunnen krijgen, dan hebben we ook weer veel meer beschikbaarheid.”
Maak kleine contracten groter
Het vergroten van kleine contracten is een van de pijlers van Het Potentieel Pakken. Dit vermindert niet alleen het tekort aan zorgpersoneel, maar draagt ook bij aan de financiële situatie van medewerkers. En uit ons onderzoek onder ruim 8000 zorgmedewerkers blijkt dat de bereidheid om meer uren te werken er daadwerkelijk ís. Tijdens ons event op 14 november zullen we minister Agema ons eindrapport hierover overhandigen.
Krachten bundelen
Het gesprek over regionale samenwerking en contractuitbreiding is van belang. Zorgmedewerkers willen hun tijd en ervaring optimaal benutten, zonder te stuiten op de beperkingen van kleine contracten of onvoldoende flexibele inzetmogelijkheden.
Minister Agema heeft het duidelijk verwoord: als we nu niet handelen, staat de zorg op klappen. Het is aan ons allemaal om hierop in te spelen. Op 14 november gaan we hierover verder in gesprek met haar en andere betrokkenen.