Harvard-verslag: ‘once in a lifetime’ ervaring

Tachtig Harvard MBA-studenten hebben zich in HPP als businesscase verdiept. HPP-oprichter Wieteke Graven woonde 12 oktober met collega’s Louise Luitse en Pien van der Pol het college live bij.

14 oktober 2022

Door Pien van der Pol
De trip naar Boston ging 10 oktober – eindelijk – beginnen. Lichte stress na ruim 3,5 uur in de rij: zouden we de vlucht wel halen? Gelukkig was er vertraging… Zouden ze weten dat er iets heel bijzonders te gebeuren stond?

Bij het zetten van de eerste voet op Amerikaanse bodem was het besef nog niet helemaal daar dat Wieteke enkele dagen later op Harvard tachtig MBA-studenten zou mogen vertellen over onze missie en uitdagingen… Na een voorbereidingsdiner met professor Brian Trelstad ontstonden de eerste zenuwen: gaat dit echt gebeuren?

Gelukkig was er nog wat tijd om de diverse, prachtige Harvard-campus en de rest van Boston te verkennen.

Het college

De dag begon woensdag 12 oktober al vroeg. Om 8AM werden we verwacht in het kantoor van professor Brian Trelstad om samen de laatste voorbereidingen voor de klas te treffen. Zo doorliepen we nog een keer de planning en dachten we samen na over mogelijke inzichten en vragen die de studenten op Wieteke zouden kunnen gaan afvuren.

LEES OOK
Wat is een Harvard Business Case?

Om tien over tien was het zover. De collegezaal was prachtig en volledig ingericht op het voeren van een dialoog. Alle HPP-collega’s konden het college live volgen via Zoom, en zaten in Amsterdam bij elkaar om dit bijzondere moment samen mee te maken.

Brian trapte af en de discussie barstte direct los. Vragen die aan bod kwamen: welke uitdagingen komt HPP tegen in het Nederlandse zorglandschap? Hoe heeft Wieteke haar achtergrond bij McKinsey kunnen inzetten om een succesvolle onderneming te starten? Zou HPP misschien een ander businessmodel moeten overwegen, en kan HPP door de opzet als stichting wel optimale impact creëren?

De studenten waren ontzettend scherp: ze stelden prikkelende vragen en waren ook niet verlegen om stevige kritiek te uiten: “I fear that HPP is trying to do it all at the same time: they throw spaghetti onto the wall and see what sticks…” Maar er was natuurlijk niet alleen kritiek: de studenten waren heel lovend over Wieteke en HPP. Een van de studenten gaf een wel heel bijzonder compliment: “With her experience and credibility, I think she could easily become the minister of Health after this.”

Na de discussie was het tijd voor Wieteke om het podium te betreden. Ze deelde haar belangrijkste reflecties op de opgebrachte punten en over de ‘spaghetti’ zei ze het volgende:

“I would say that we have succeeded in making a lovely tomato sauce, to which you can add all sorts of pasta.”

Afsluitend met deze kwinkslag ontving ze een daverend applaus van de studenten. Daarna bleven de vragen komen over haar carrièrepad. Morele ambitie, zoals laatst mooi beschreven in een artikel van Rutger Bregman, stond centraal. Na afloop van het college, was het tijd voor een lunch met ongeveer tien studenten, in een van de prachtige tuinen van de campus.

De studenten waren enorm geïnspireerd en vroegen nog honderduit. Dit was ook een belangrijk onderwerp van gesprek in de lunch met een aantal studenten na afloop.

Al met al een “once in a lifetime” ervaring en de crew kan met heel veel waardevolle inzichten weer op huis aan!

 

In het filmpje op onze LinkedIn-pagina vertelt een apetrotse Wieteke wat de erkenning met haar doet: