Stimuleer het potentieel van mensen die (meer) uren willen werken binnen maatschappelijke sectoren

Dat is een van de aanbevelingen van het SER-advies Arbeidsmarktproblematiek maatschappelijke sectoren dat 20 mei uitkwam met referenties naar de initiatieven van Het Potentieel Pakken in de zorg en het onderwijs. En daar liggen kansen, zoals wij ook al concludeerden in ons rapport ‘De kansen rondom deeltijdbanen in de zorg’ uit 2020. Voor de arbeidsmarkt, organisaties én ook zeker voor medewerkers.

In de zorg is er een verwacht tekort van meer dan 100.000 mensen, het onderwijs kent een acuut tekort van 9.000 FTE. De helft van de medewerkers in de zorg heeft een contract van 25 uur of minder. Tegelijkertijd blijkt uit ons werk bij zorginstellingen dat ca. 40% van de ondervraagde zorgmedewerkers open staat voor een groter contract. Schrijnende tekorten én onbenut potentieel. Gemiste kans!

Systeemveranderingen zoals goedkopere kinderopvang helpen, maar werkgevers hebben ook zelf veel in de hand. De juiste vraag stellen is daarbij cruciaal: wat is er voor joú nodig om meer te werken? Dat vereist een nieuwe denkwijze over bijvoorbeeld de inrichting van werk, flexibiliteit en beloning.

Meer werken is hard werken en een kwestie van focus, tijd, energie en een hele lange adem. Maar het kan wél.

Lees hier het SER-rapport.
→ Bekijk hier het NOS nieuwsbericht van 25 mei.