Natasja’s missie: ‘Ik help mijn medewerkers met mijn verhaal over de Toeslagenaffaire’

Natasja van Dijk (foto) is een van de duizenden ouders die onterecht beschuldigd werden van fraude met kinderopvangtoeslag. Ze kwam daardoor in grote financiële problemen. In de HPP-proeftuin Financieel Inzicht Thuisondersteuners zet ze haar ervaring in om haar medewerkers bij Cordaan Thuisdiensten te helpen.

26 juli 2023

Door Maaike Olde Olthof

Cordaan Thuisdiensten biedt huishoudelijke hulp aan mensen die dat nodig hebben. Natasja is regiocoördinator en projectmanager van de HPP-proeftuin FIT (Financieel Inzicht Thuisondersteuners). Het project heeft als doel de financiële zelfredzaamheid van thuisondersteuners (via hun werkgever) te verbeteren. Ze vertelt over het project en de uitdagingen waar ze mee te maken heeft.

De proeftuin loopt sinds februari, wat hebben jullie tot nu toe binnen FIT gedaan?

“De eerste maanden stonden in het teken van de onderzoeksfase. Denk aan werkoverleg met Het Potentieel Pakken (HPP), medewerkersenquêtes afnemen. En intern blijven benadrukken waarom het zo belangrijk is financieel inzicht te krijgen, voor zowel de werkgever als werknemer. Na de zomervakantie gaan we in de actiestand. Daar heb ik zin in.”

Tijdig signaleren

Natasja ziet dat medewerkers financieel bewuster worden, maar ook dat er nog veel schaamte en angst is om over geldproblemen te praten. “Zeker in Amsterdam-Noord, waar ik werk, spreken mensen er niet openlijk over. ‘Ik los het zelf wel op’, is hier het credo – maar dat lukt vaak niet. Veel medewerkers worstelen met het dilemma dat ze niet om hulp durven te vragen, waardoor hun problemen alleen maar groter worden.”

“Als je financiële problemen niet tijdig signaleert wordt het ingewikkelder ze op te lossen. Je hoopt dat mensen al aan de voorkant, dus voordat grote problemen ontstaan, nadenken over hun situatie, in plaats van de achterkant: als ze al diep in schulden zitten.”

Zie je er al iets van terug op de werkvloer?

“Een collega heeft aangegeven dat ze financieel behoorlijk in de knel zit. Dat vergt moed, vind ik. Je merkt ook dat financiële moeilijkheden vaak samenhangen met andere privé-issues die je juist liever niet met je werkgever deelt. Mensen zijn bang voor de reactie van hun leidinggevende. ‘Als ik ze nu over mijn ellende en financiën vertel, hoe krijg ik dat later dan terug op mijn bord?’, vragen ze zich af. En ze zijn vaak bang voor de aanname dat het hun eigen schuld is, hoe kan hun werkgever er dan bij helpen?”