Hoe meer je de medewerkers betrekt, hoe beter

Veranderen doe je zo

Locatiemanager Jacobien van Rijn van zorgorganisatie Ons Tweede Thuis wist in slechts een paar maanden veertien vacatures terug te brengen naar zes. Een mooi voorbeeld dat laat zien hoe belangrijk het is om medewerkers actief te betrekken.

20 december 2022

jacobien Ons Tweede Thuis“Locatiemanager Jacobien (locatie Westwijk) had veel tekorten: 14 vacatures”, vertelt HPP-projectmanager Tamar van Drie. “Naast een wervingscampagne wilde ze met het HPP-traject ook kijken hoe ze meer werken voor haar eigen medewerkers aantrekkelijker kon maken. ”

Meenemen in het traject

Jacobien organiseerde thema-avonden met Dialoogsessies. Deze sessies zijn een belangrijke veranderinterventie in het HPP-traject waarbij medewerkers met elkaar in gesprek gaan over hun contractgrootte. Jacobien koos ervoor de hele locatie mee te nemen en met elkaar dit gesprek aan te gaan.

“Naast de sessie werd er met elkaar gegeten en was er koffie en gebak. De twee woontorens en het dagcentrum waren gemixt om zo het contact met elkaar te verbeteren. Zelf was ze er iedere sessie bij en weet ze nu met wie ze nog in een Goed Gesprek (ook een veranderinterventie – red.) wil.”

Contractuitbreiding en véél bijvangst

Succesvolle partnerships tussen HPP en organisaties kunnen binnen een aantal maanden leiden tot daadwerkelijke contractuitbreidingen én belangrijke bijvangst. Dat geldt zeker voor de locatiemanager van Ons Tweede Thuis, waar inmiddels vier medewerkers hun contract hebben uitgebreid. Eén van hen is zelfs een contract van 40 uur aangegaan!

Naast de contractuitbreidingen levert het voor de locatie Westwijk nog veel meer op:

  • Meer langere diensten, wat zorgt voor minder opkomstmomenten,
  • Waardering en blij zijn op je werk is belangrijk voor het behoud van je medewerkers,
  • In een pilot wordt onderzocht of een basisrooster kan worden geïmplementeerd voor meer vastigheid en regelmaat
  • Minder dagdiensten zodat avonddiensten langer kunnen worden
  • De vacatures voor het dagcentrum zijn veranderd in ‘combivacatures’: als je op het dagcentrum wilt werken, werk je ook op de woning. Zo hebben medewerkers meer regelmaat.

Tot slot is Jacobien een van de initiatiefnemers voor het opzetten van een flexpool.