Laatste nieuws

Maart 2023

Reportage in Volkskrant over Dialoogsessie bij Zorggroep Sint Maarten#

Hoe ons werk er in de praktijk uitziet, laat De Volkskrant zien in een mooie reportage. De krant woonde een dialoogsessie bij Zorggroep Sint Maarten bij. ‘Zo gemakkelijk is het niet’ om contractuitbreiding te realiseren, concludeert verslaggever Marieke de Ruiter. Lees verder


Zet de verandering in gang in jouw zorgorganisatie: meld je nu aan voor een HPP-verandertraject

Klik hier voor meer informatie of om direct contact op te nemen


Nieuwsbrief

De nieuwe HPP Update is uit

Neem even de tijd voor het verhaal van de medewerkers van Aafje en wat minister Karien van Gennip te zeggen had over haar bezoek, lees alles over onze pilot in het primair onderwijs in het eindrapport en laat je inspireren door ons interview met de Harvard Social Impact Review. Directe link naar de nieuwsbrief

Direct op de hoogte blijven? 👉 Abonneer je om de nieuwsbrief rechtstreeks in je mailbox te ontvangen


Veranderen doe je zo

Maak langere diensten mogelijk in het rooster

Werkplezier is dé reden om contractuitbreiding te overwegen, zien wij in onze enquêtes onder medewerkers. Voor werkplezier is een prettig rooster (behouden) cruciaal. Daarom besteden wij in onze intensieve HPP-verandertrajecten veel aandacht aan roostering.

Impact in de praktijk: zo verbeterde Aafje het rooster  👉 Lees het hele artikel hier 


Harvard

Wieteke Graven geïnterviewd voor de Social Impact Review van Harvard Advanced Leadership Initiative

Wat een eer! Belinda Juran en Deepa Krishnamurthy spraken Wieteke voor de ‘Future of Work-series’ van Harvard. Aanleiding is ons bezoek aan Harvard Business School in oktober waar wij de presentatie van onze eigen business case bijwoonden. Het interview gaat over de uitdagingen op de Nederlandse arbeidsmarkt en de belangrijke rol die vrouwen spelen in de Nederlandse economie. Een mooi “outsiders view” vanuit de VS en een echte aanrader om te lezen.

 👉 Lees het hele artikel hier 


Internationale Vrouwendag

Zorgmedewerkers Aafje vertellen minister Van Gennip over contractuitbreiding: ‘Groter contract geeft meer rust’

Op Internationale Vrouwendag richten wij graag de spotlights op de vrouwen die Nederland draaiende houden 💪 Ze werken in sectoren als zorg, onderwijs, kinderopvang en schoonmaak. Zonder hen zakt onze samenleving als een kaartenhuis in elkaar, maar velen van hen zijn financieel kwetsbaar. Een belangrijke oplossing is contractuitbreiding. Gelukkig ziet minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) dit ook. Zij ging 6 maart met medewerkers van zorgorganisatie Aafje in gesprek over dit thema. Lees hier ons verslag (en bekijk zeker ook het leuke filmpje!) 👉 Lees verder


Sociaal-Economische Raad (SER)

Directeur Cordaan over grotere contracten: ‘Als werkgever zijn wij aan zet’

Ronald van Weegen: ‘Er is veel waar we zelf mee aan de slag kunnen’#

Het arbeidspotentieel van deeltijdwerkers beter benutten. Dat is één van de aanbevelingen van de Sociaal-Economische Raad (SER) in het nieuwe advies ‘Waardevol werk’. Cordaan-directeur Ronald van Weegen was samen met HPP in de SER Raadsvergadering uitgenodigd voor een pitch over meer uren werken.

Lees verder

 


Februari 2023

Eindrapport pilot primair onderwijs

Ja, er is potentieel voor urenuitbreiding in het primair onderwijs. Nu is het zaak om door te pakken

Goed nieuws: er is interesse onder onderwijsprofessionals om meer uren te werken – zij het onder bepaalde voorwaarden. Dat blijkt uit onze recent afgeronde HPP-pilot in het primair onderwijs.

Nu is het zaak om door te pakken. Ons dringende advies aan bestuurders, HR-adviseurs en schoolleiders: borg het thema urenuitbreiding structureel in beleid en processen.

Meer weten? 👉 Lees ons eindrapport voor de kansen en belemmeringen rondom urenuitbreiding in het primair onderwijs.

Lees verderJa, er is potentieel voor urenuitbreiding in het primair onderwijs. Nu is het zaak om door te pakken


HR Netwerk Zeeland

Hoe zet je medewerkers in hun kracht en benut je hun volle potentieel?

Onze projectmanager Angelique Vogelaar mocht 16 februari deelnemen aan een bijeenkomst van HR Netwerk Zeeland. Een prachtig podium om te spreken over het optimaal inzetten van eigen personeel.

Lees verder


HPP Jaarverslag 2022

Met trots presenteren wij het HPP Jaarverslag 2022.

In dit verslag krijg je een beeld van onze strategische koers, en van onze recente activiteiten, doelstellingen en resultaten. Niet voor niets was 2022 het Jaar van de Impact, Nieuwe Initiatieven en Talentontwikkeling. Ook vertellen we meer over onze impact in de zorg en onze eerste resultaten in deze sector. En natuurlijk blikken we terug op de hoogtepunten van afgelopen jaar, zoals de Harvard Business Case. Kortom, een compleet overzicht van alles wat je moet weten over Het Potentieel Pakken.


Thuisondersteuning

Nieuw initiatief: Financieel Inzicht Thuisondersteuners

Ons nieuwe initiatief “Financieel Inzicht Thuisondersteuners” (FiT) startte op 2 februari. Met ondersteuning van de Goldschmeding Foundation werken we aan het verbeteren van de financiële zelfredzaamheid van thuisondersteuners. We slaan de handen ineen met Cordaan Thuisdiensten B.V. en Actief Zorg om het financieel bewustzijn van thuisondersteuners te vergroten en werkgevers te ondersteunen in hun rol richting medewerkers. Dit doen we in twee proeftuinen.

Lees verder: Nieuw initiatief: Financieel Inzicht Thuisondersteuners


Contractuitbreiding in de zorg

Meld je aan voor de Slimme Zorg Estafette 2023

Benieuwd hoe contractuitbreiding in de zorg kan bijdragen aan het oplossen van de personeelstekorten? We delen tijdens de Slimme Zorg Estafette samen met zorginstellingen liefst 4 keer onze kennis en ervaring. Per regio hoor je hoe een instelling de HPP-veranderaanpak heeft geïmplementeerd en welke resultaten zij hebben behaald, zowel in cijfers als in waardevolle bijvangst.

Meld je hier aan voor de Slimme Zorg Estafette 2023


 

Januari 2023

Pilot primair onderwijs

Afsluitende Bootcampdag van pilot urenuitbreiding primair onderwijs

De pilot urenuitbreiding in het primair onderwijs is 25 januari afgerond met een Bootcampdag. We hebben tijdens deze energieke bijeenkomst ons eindrapport met kansen en belemmeringen aan het ministerie van OCW en de deelnemende scholen aangeboden.

Lees verder: Afsluitende Bootcampdag van pilot urenuitbreiding primair onderwijs


In de media

PO-Raad voorzitter Freddy Weima vertelt op radio enthousiast over Het Potentieel Pakken

In BNR Werkverkenners een mooie discussie over de meerurenbonus. Wat kan die doen? En zijn er alternatieven? Freddy Weima, voorzitter van de PO-Raad, legde uit hoe de pilot Het Potentieel Pakken in het primair onderwijs zijn vruchten afwierp bij de scholen die meededen.

Lees verder: Freddy Weima (PO-Raad) enthousiast over HPP


In de media

Wieteke in EenVandaag: ‘We proberen op een prettige manier grotere contracten mogelijk te maken’

EenVandaag zoomde 14 januari vol in op deeltijdwerken. Wat de uitdagingen en obstakels zijn (want die zijn er), maar ook: wat werkt wél? Zorgmedewerker Martine werkte eerst maar 3 uur op een dag bij Triade Vitree. Sinds het HPP-traject kan ze nu 8 uur per dag werken. In de uitzending vertelt ze hoe dat is gelukt, en wat het voor haar betekent.

Lees verder: Wieteke in EenVandaag: ‘We proberen op een prettige manier grotere contracten mogelijk te maken’


December 2022

In de media

Het klinkt simpel: als je te weinig personeel hebt, dan vraag je medewerkers toch of ze meer uren willen werken? Maar zo eenvoudig is het niet. Ouderenzorgorganisaties Zorggroep Ter Weel en Zorgstroom probeerden het toch, en met succes. Lees hier het artikel van de Zeeuwse krant de PZC 


Op pad

Heleen en Jurnaline

HPP’er Heleen van den Nieuwenhof (rechts op de foto) had een topochtend: ze liep mee met verpleegkundige Jurnaline Nicolaas-Brunken van zorgorganisatie Aafje. Heleen: “Ik vond het erg leuk om haar vol enthousiasme en humor bij alle klanten aan het werk te zien. We hebben in de vroege kou Rotterdam-Zuid verkend, en tussen de zorg door veel gelachen met echte geboren en getogen Rotterdammers.”

 


In de media

NRC-columnist Marike Stellinga: ‘…En als de reactie wel enthousiast is, blijken ellendige roosters vaak een probleem’

Econoom en politiek verslaggever Marike Stellinga schrijft in NRC over de voltijdbonus en haalt daarbij HPP aan: ‘Ondanks het gillende tekort proberen niet alle werkgevers hun personeel meer uren te laten werken, zei Wieteke Graven van de Stichting Het Potentieel Pakken bij BNR Nieuwsradio. De stichting probeert in de zorg en het onderwijs dat wèl voor elkaar te krijgen.’ Ze verwijst ook naar ons eigen artikel: ‘Waarom de voltijdbonus niet volstaat’.

Lang niet iedereen die meer wil werken, krijgt ook meer uren, bleek vorige week uit een enquête van FNV. Stellinga: ‘En als de reactie wel enthousiast is, dan blijken ellendige roosters vaak een probleem: je mag wel meer uren werken, maar niet achter elkaar. Vier uur ‘s ochtends en vier uur ‘s avonds bijvoorbeeld.’

Ze slaat de spijker op zijn kop. Prettige roosters zijn voor werkplezier zeer belangrijk, zien we in de praktijk. En werkplezier is voor veel deeltijders dé reden voor contractuitbreiding. Wij werken samen met zorgorganisaties om grotere contracten mogelijk te maken mét een prettig rooster. Dat doen we met heel concrete interventies, waaronder rooster- en HR-sessies. En wat blijkt: er kan veel meer dan we denken…

👉 Lees de hele column van Marike Stellinga in NRC 


Opinie

Zonder systeemverandering gaan vrouwen echt niet zomaar meer werken

In het debat over de tekorten op de arbeidsmarkt ligt volgens Jannet Vaessen, Wieteke Graven en Anniek de Ruijter de nadruk te sterk op vrouwen die voltijd moeten gaan werken. Om dat te bewerkstelligen, moet de manier waarop de zorgtaken verdeeld zijn flink op de schop.

Lees het hele opiniestuk op FD.nl


November 2022

Kinderopvang

Aan de slag met grotere contracten in de kinderopvang

Kickoff Proeftuin KinderopvangDe eerste proeftuin in de kinderopvang is in november van start gegaan. Met platform Kinderopvang werkt! onderzoeken we in negen maanden hoe we grotere contracten mogelijk kunnen maken in de kinderopvang. Samen werken we naar een effectieve aanpak toe die beschikbaar wordt voor alle kinderopvangorganisaties.

👉 Lees verder


Video

Aftermovie: Ronde Tafel Roostering in de Wijk


Opinie

Bizarre mismatch: honderdduizenden deeltijders willen meer werken

In de Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek zien we heel veel onderbenut potentieel. Doodzonde. Het roer moet om en kán om, bepleit HPP-oprichter Wieteke Graven. Lees haar opiniestuk hier


In het nieuws

Wieteke Graven op NPO Radio 1: ‘De vraag moet niet zijn ‘wil je meer werken?’, maar ‘wát heb jij nodig om meer te werken?”

Contractuitbreiding is een taai onderwerp, maar HPP-oprichter Wieteke Graven denkt altijd in mogelijkheden. Op NPO Radio 1 reageerde ze live op het nieuws dat lang niet alle zorgmedewerkers die meer willen werken dat ook mogen van hun baas.

“Hoe zorg je dat mensen meer uren gaan werken?”, wilde presentator Fleur Wallenburg weten. “Vooropgesteld: deeltijd is een diepgewortelde norm en die verander je niet even”, benadrukte Wieteke. “We doen het echt samen met organisaties en maken grotere contracten een prioriteit. Het zal je verbazen hoe vol organisaties inzetten op nieuwe mensen en zijinstromers, maar hun eigen mensen over het hoofd zien.”

“De vraag aan medewerkers moet niet zijn ‘wil je meer werken?’, maar ‘wát heb jij nodig om meer te werken?’. En dan blijkt meer mogelijk dan je denkt. Niet iedereen hoeft fulltime te werken. 2 tot 4 uur extra is winst voor iedereen.”

“Voor degenen die meer uren willen werken moet je actief kijken hoe je belemmeringen kunt wegnemen. Denk bijvoorbeeld aan de roostering in de zorg.”

🔊 Beluister het hele fragment vanaf minuut 32’40


Opinie

Waarom de voltijdsbonus niet volstaat

Geld speelt (g)een rol voor contractuitbreiding, maar of dat een bonus is? HPP-oprichter Wieteke Graven over de rol van beloning bij het stimuleren van mensen om meer te werken. Lees haar opiniestuk hier


Interview

Projectmanager Angelique: ‘Het allerleukst is als de vonk overslaat in een organisatie’

Angelique Vogelaar (foto: Sabine van Nistelrooij)

Projectmanager Angelique Vogelaar werkt sinds maart 2021 bij HPP en begeleidt zorginstellingen. Ze vertelt wat ze tegenkomt in haar werk. Lees het interview hier


Video

Zorggroep Koraal benoemd tot Koploper

Actie Leer Netwerk heeft zorgorganisatie Koraal tot Koploper benoemd vanwege hun succesvolle HPP-traject. De locatie St. Anna (regio Noord- en Midden-Limburg) doorliep een intensief traject van zes maanden met HPP, en dat levert veel op! Door medewerkers meer uren te laten werken, beperkt Koraal de uitstroom en is er minder vraag naar nieuw personeel.

Zorg aan Zet interviewde initiatiefnemer Jacquelien Houwers en regiodirecteur Wim Swaak. Daarbij benadrukken ze het belang van Het Goede Gesprek.

Bekijk de video hier:


Rondetafel Roostering in de Wijk

Hoe maak je de wijk verpleging toekomstbestendig?

35 wijkverpleegkundigen, managers en planners van 12 zorgorganisaties wisselden ideeën uit tijdens de ‘HPP Rondetafel Roostering in de Wijk’. Een mooie, waardevolle bijeenkomst. “Wat ik top vond is dat je je er bewust van wordt dat er meer mogelijkheden zijn, en je niet vast hoeft te houden aan oude gewoontes”, schreef een planner achteraf. Lees verder

 

Fotografie: Sabine van Nistelrooij

Oktober 2022

Nieuwe sector

Van start in de kinderopvang

Samen met Kinderopvang werkt! zijn we 1 oktober gestart in een nieuwe sector: de kinderopvang.

Kinderopvang werkt! is een platform van werkgevers- en werknemersorganisaties. De organisatie zoekt naar nieuwe manieren om mensen te vinden voor en te binden aan kinderopvang. En hiervoor slaan wij de handen ineen.

Ook in de kinderopvang zien wij contractuitbreiding namelijk als belangrijke oplossing voor de grote en nog steeds groeiende personeelstekorten. Daarnaast maken grotere contracten medewerkers met een klein contract financieel zelfstandiger en stijgt de kwaliteit van dienstverlening.

Lees meer over deze nieuwe proeftuin


HPP Bootcamp

Bootcamp in het basisonderwijs

We organiseerden in oktober voor het eerst een Bootcampsessie voor ons initiatief in het primair onderwijs.

Deze Bootcamp Dag 1 maakte deel uit van onze proeftuin in het primair onderwijs, waar drie schoolbesturen met in totaal negen scholen aan meedoen.

De HPP Bootcamp heeft drie doelen:

  • waardevolle inzichten en praktische handvatten delen op het thema urenuitbreiding,
  • enthousiasmeren en inspireren om zelf aan de slag te gaan,
  • kruisbestuiving creëren door ideeën en informatie uit te wisselen.

Aan deze Bootcamp deden Onderwijsgroep EduMare, Tangent Basisscholen en Openbaar Onderwijs aan de Amstel mee. Vanuit het ministerie van OCW nam beleidsmedewerker Jan Willem Hengeveld deel.

Lees verder over deze Bootcampsessie

Foto: Jacqueline Sluijsmans

 


Gestart

Nieuwe intensieve verandertrajecten in de zorg

We zijn weer vol enthousiasme begonnen met twee intensieve verandertrajecten in de zorg, deze keer in de regio Rotterdam en Nieuwegein.

ZorgSpectrum

ZorgSpectrum is in Nieuwegein samen met HPP het verandertraject ‘Jouw contract – jouw keuze’ gestart. Hierbij waren de managers van Nieuw Thuis, HR, een aantal zorgcollega’s en vertegenwoordigers vanuit de Ondernemingsraad en Centrale Cliëntenraad aanwezig. Ze spraken over de uitdagingen in de zorg, zoals het personeelstekort en de werk-privé balans. De komende maanden onderzoeken we het potentieel binnen vier locaties bij Nieuw Thuis. We kijken samen wat mogelijk is om grotere contracten te kunnen realiseren voor medewerkers die dit graag willen.

Humanitas

In Rotterdam zijn we het verandertraject ‘Meer contracturen, meer kansen’ begonnen bij Stichting Humanitas. Samen met HPP gaat Humanitas de komende 6 maanden aan de slag met de uitdagingen in de wijkzorg. Wat zijn de mogelijkheden voor grotere contracten binnen de wijkteams van Zorg Thuis? Met een enorme opkomst van planners, zorgmanagers, wijkverpleegkundigen, communicatie en HR, en de dialoog die op gang kwam, was het een geslaagde bijeenkomst. HPP kijkt ernaar uit om samen met de medewerkers van Zorg Thuis de schouders eronder te zetten om de tekorten in de wijk aan te pakken!

  • Meld je aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.