Dubbelinterview over toekomst van werk: Wieteke Graven in gesprek met CNV-voorzitter Piet Fortuin

De arbeidsmarkt staat voor grote uitdagingen. Er is een tekort aan personeel, de werk-privébalans is niet altijd optimaal. In een dubbelinterview in het FD gaan Wieteke Graven, voorzitter van stichting Het Potentieel Pakken, en Piet Fortuin, voorzitter van de vakbond CNV, in op deze uitdagingen.

13 oktober 2023

De toekomst van werk

Wieteke Graven (HPP) en Piet Fortuin (CNV)

Graven: ‘Meer mensen aan het werk krijgen’

Graven pleit voor het vergroten van de arbeidsparticipatie door mensen aan te moedigen om meer uren te werken. Volgens haar is er veel onderbenut talent in Nederland, vooral in sectoren waar het personeelstekort groot is, zoals de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Juist in die sectoren zijn kleine deeltijd contracten (minder dan 25 uur) de norm.

Graven ziet hier een kansrijke oplossing voor het tekort aan personeel en benadrukt dat werkgevers hierbij een essentiële rol spelen door werknemers meer regie te geven over hun werktijden en flexibelere werkopties aan te bieden. Zo kunnen mensen die meer wíllen werken, dat ook daadwerkelijk doen.

Fortuin: ‘Een werkweek van 30 uur’

Fortuin is van mening dat de werkweek in Nederland te lang is en dat dit leidt tot stress en burn-outs. Hij pleit voor een verkorting van de werkweek naar 30 uur, wat volgens hem de werk-privébalans zou verbeteren en zou leiden tot meer werkplezier.

Gemeenschappelijke grond

Waar Graven en Fortuin het in ieder geval over eens zijn is het belang van werkplezier en eigen regie. Daar moeten werkgevers mee aan de slag, om de arbeidsmarkt van de toekomst aantrekkelijker te maken.

Lees het hele stuk231014 De Ontmoeting – meer of minder werken

Graven en Fortuin bieden een boeiende kijk op de toekomst van werk.

Het dubbelinterview is een boeiend gesprek tussen twee bevlogen mensen die beiden op hun eigen manier de arbeidsmarkt willen verbeteren. We nodigen je van harte uit om het interview te lezen.