Aan de slag met grotere contracten in de kinderopvang

Krachten bundelen met Kinderopvang Werkt!

De eerste proeftuin in de kinderopvang is in november van start gegaan.

Met platform Kinderopvang werkt! onderzoeken we in negen maanden hoe we grotere contracten mogelijk kunnen maken in de kinderopvang. Samen werken we naar een effectieve aanpak toe die beschikbaar wordt voor alle kinderopvangorganisaties.

30 november 2022

Bewuste keuze

De deeltijdfactor in kinderopvang is laag: medewerkers werken gemiddeld 26 uur per week. Bijna een kwart van hen wil meer werken, in de BSO is dat zelfs 33 procent. Daar liggen kansen en daarom slaan HPP en Kinderopvang werkt! de handen ineen voor het verhogen van de deeltijdfactor in kinderopvang.

“Uitgangspunt van de aanpak is dat we medewerkers een bewuste keuze willen laten maken over het aantal uur dat zij per week werken”, zegt projectleider Davina Koudijs van Kinderopvang werkt! “Als er belemmeringen zijn om meer uren te werken, dan gaan we die aanpakken. We kijken wat wél kan. Elk uur dat medewerkers meer willen werken, is winst.”

Kind & Co Ludens

Voor deze proeftuin is gekozen voor de Regio Noord van Kind & Co Ludens.

‘Wij willen alle mogelijkheden die kunnen bijdragen aan het terugdringen van de personele tekorten in de kinderopvang benutten en steken daarom graag tijd en energie in deze proeftuin’, schrijft Kind & Co Ludens op LinkedIn. ‘Regio Noord is hiervoor een uitgelezen gebied. Niet alleen bieden we daar alle opvangsoorten aan, maar werken er ook ongeveer 400 pedagogisch professionals.’

‘Het meedoen aan de proeftuin doen we niet alleen voor onze organisatie. We dragen ook graag bij aan oplossingsrichtingen voor de branche kinderopvang. Daarnaast laten wij ons graag inspireren door de professionele aanpak van stichting Het Potentieel Pakken.’

Win-win

Meer uren werken heeft niet alleen voordelen voor kinderopvangorganisaties, het heeft ook pluspunten voor medewerkers zelf. Het zorgt voor meer financiële zelfstandigheid en kan meer ruimte bieden voor ontwikkeling en de werkdruk verlagen. Ook ouders hebben er baat bij: meer stabiliteit en continuïteit in de opvang.

Projectleider Davina Koudijs: “Het aanbieden van grotere contracten kan de branche aantrekkelijker maken voor een groep die eerder minder vaak voor de kinderopvang koos vanwege de kleinere contracten. En voor de groep die nu uitstroomt vanwege een klein contract. Genoeg voordelen dus.”

Het project ‘verhogen deeltijd in kinderopvang’ wordt gefinancierd door Kinderopvang werkt! en het ministerie van SZW.