Waarom vrouwen vaker parttime werken dan mannen – en hoe dat kan veranderen

'Een deeltijdbaan, maar geen prinses' kopt de De Telegraaf

Vrouwen werken vaker parttime dan mannen, ook als ze net zijn afgestudeerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar is dat altijd een bewuste keuze? Of zijn er andere factoren die meespelen?

12 april 2023

Jonge vrouwen met een MBO-, HBO-, of WO-diploma werken in de eerste negen jaar van hun carrière twee keer zo vaak minder dan 35 uur per week als mannen met dezelfde opleiding. Dit verschil wordt alleen maar groter naarmate ze ouder worden.

De Telegraaf interviewde HPP-voorzitter Wieteke Graven. Lees het hele stuk hier.

Wieteke Graven zegt hierover in De Telegraaf: “Je hebt enerzijds jonge vrouwen die deeltijd werken omdat ze een sociale omgeving hebben waarin dat gebruikelijk is, of omdat ze een partner hebben met een goed betaalde baan. Maar anderzijds werken vrouwen vaak in sectoren als de #kinderopvang en #zorg, waar fulltime-contracten niet altijd gebruikelijk zijn en vaak zelfs niet bestaan.”

Carmen Blokhuis-Pross is planner en projectleider bij Zorggroep Sint Maarten, waar wij een intensief verandertraject begeleiden om grotere contracten mogelijk te maken. Ze vertelt in de krant dat ze na haar HBO-studie in 2013 niets anders dan oproepwerk kon vinden. Na lang solliciteren kreeg ze een contract van 24 uur. “Ik wilde wel meer werken, maar ze konden me niets meer bieden. Na twee jaar ging ik 28 uur werken, dus dat was heel fijn. Maar fulltime werken in de zorg is lastig omdat je vaak geen diensten van acht uur aaneengesloten kunt draaien. Een ochtenddienst is maar drie uur. Dus om dan aan je 36 uur te komen, moet je vaak al zes dagen in de week werken.”

👉 Lees hier het hele artikel in de Telegraaf 


Hoe je je medewerkers kunt stimuleren om meer uren te werken

Carmen heeft twee kinderen en kiest nu bewust voor een contract van 28 uur. Er zijn ook vrouwen die meer willen en kunnen werken dan ze nu doen. Uit de CBS-cijfers blijkt dat de contracten van vrouwen met 28 tot 36 uur per week steeds groter worden. Maar werkgevers kunnen medewerkers helpen om een bewustere keuze te maken voor hun toekomst door flexibel en creatief te zijn. Bijvoorbeeld door vrouwen te vragen of ze meer willen werken onder schooltijd. Zo kunnen vrouwen hun inkomen en pensioen verhogen.

Deeltijdnorm doorbreken

Om de ‘deeltijdnorm’ te doorbreken is grootschalige verandering nodig. Maar contractuitbreiding realiseren vraagt tijd, focus en een lange adem. ‘Meer werken’ betekent niet dat iedereen fulltime moet. Een paar uur extra per week kan al veel verschil maken. Maar de keuze is altijd persoonlijk. Het gaat erom dat het voor degenen die dat al willen makkelijker en aantrekkelijker wordt gemaakt. Werkgevers kunnen direct aan de slag, ook al is dat lastig nu het alle hens aan dek is om de bezetting überhaupt rond te krijgen.

Hoe wij werken

Wij ondersteunen verandering met intensieve trajecten en de HPP Bootcamp. We richten ons op drie zaken:

~ Medewerkers bewust laten kiezen over hun uren.

~ Belemmeringen wegnemen voor degenen die meer willen werken.

~ Een vliegwiel voor verandering in gang zetten binnen de organisatie.