26-11-2021 De Telegraaf: Waarom werken vrouwen in de zorg zo vaak parttime?

Als vrouwen in het onderwijs en de zorg één uur per week meer zouden werken, dan zouden er in deze sectoren in theorie geen personeelstekorten meer zijn. Dat schreef De Telegraaf in de krant van zaterdag 27 november jongstleden.

“Arbeidstijden zijn vaak heel ongunstig voor moeders’’ geeft thuiszorgmedewerker Janet aan. “Ook zijn de diensten meestal erg kort.  Een contract van 16 uur wordt dan verdeeld over vier diensten van vier uur. Dat moet ook anders kunnen”.

De stichting Het Potentieel Pakken zet zich met kennis en hulp in bij organisaties om te helpen deeltijdmedewerkers beter in te zetten. Tijdens onze trajecten in de zorg en het onderwijs merken we dagelijks hoe moeilijk het momenteel is om alle roosters rond te krijgen. Naast de krappe bezetting door bestaande personeelstekorten zien we dat de coronasituatie voor nóg meer werkdruk zorgt. De uitbreiding van het aantal contracturen bij medewerkers lost de coronaproblematiek niet op maar helpt wel mee op de langere termijn.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wil ongeveer een kwart van de deeltijders wel meer uren maken. En volgens onderzoeken van HPP staat 30 tot 40% van de medewerkers open voor meer uren, wat niet altijd goed op het netvlies staat van de instellingen. Het vraagt meestal om een creatievere manier van denken. Grotere contracten brengen ook voordelen met zich mee voor de werkgever. Verzuim is bijvoorbeeld met 8,4% het hoogste bij de groep deeltijders die 18 tot 21 uur per week werkt. En het levert de deeltijder ook veel op. “Wie meer uren werkt, bouwt ook meer pensioen op, heeft meer kansen op promotie en vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Uiteindelijk levert het altijd wat op” concludeert Wieteke Graven.

Lees het hele artikel op de website van De Telegraaf.