Minister Wiersma komt met ‘menukaart’ om lerarentekort te bestrijden

“Het is belangrijk dat we het lerarentekort aanpakken, en daarom trekken we alle registers open.”

Dat zegt minister Dennis Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak van een voltijds- en meeurenbonus in het primair onderwijs.

De minister komt nu met een ‘menukaart’ van maatregelen om meer uren werken in het primair onderwijs aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld extra tegemoetkoming kinderopvangkosten, vijf extra snipperdagen, flexibele roosters om urenuitbreiding mogelijk maken voor de leerkrachten die dat willen.

7 juni 2023

Integrale aanpak

Wij zijn blij om te zien dat de minister erkent dat een ‘silver bullet’ niet bestaat op dit thema. Dit zien wij ook terug binnen ons werk in het primair onderwijs: meer uren werken vraagt om een integrale aanpak.

Verandering van denken en doen is nodig bij alle partijen. Het gaat niet om mensen ‘verleiden’ om wat meer uurtjes te werken, maar om meer uren werken mogelijk én aantrekkelijk te maken voor leerkrachten. Denk aan een prettig rooster, persoonlijke aandacht en eigen regie. Kortom, maatwerk.

Directeuren spelen hierin een cruciale rol. Zoals minister Wiersma benoemt in zijn Kamerbrief, staat een Goed Gesprek tussen directeur en leerkracht centraal. Zo kan iedere leerkracht een bewuste afweging maken over een passende contractgrootte en kan rekening gehouden persoonlijke wensen en situaties.

Fotocredit: By Leren voor het examen, CC BY 3.0