Begeleider Jet: ‘Ik werk nu meer uren, maar heb wel een beter dag- en nachtritme’

Jet van Meurs is begeleider bij zorgorganisatie Vanboeijen en breidde haar contract uit. Ze vertelt waarom zij die keuze heeft gemaakt, en hoe het haar bevalt:

12 december 2022

“In 2021 ben ik binnen Vanboeijen op zoek gegaan naar een andere werkplek. Destijds ben ik ook gaan nadenken over het aantal uren dat ik wil werken. Op dat moment werkte ik 25 uur in de week, maar vaak werd dit wel meer. Ik had veel overuren en die overuren kon ik lastig compenseren. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk en ben toen in gesprek gegaan met de zorgmanager om het over mijn contracturen te hebben. Samen hebben we besloten om mijn contracturen te verhogen en nu werk ik 32 uur in de week.

Natuurlijk was dit wel een stap en had ik twijfels. Hoe ga ik dit combineren met mijn privéleven? In het begin moest ik inderdaad even wennen, maar al snel vond ik het juist structuur brengen. Ik werk nu meer uren, maar heb wel een beter dag- en nachtritme. Over het algemeen werk ik nu meerdere dagen achter elkaar en ben dan een aantal dagen vrij. Vanwege het basisrooster kan ik beter plannen, wat erg fijn is. De vele plusuren die ik had zijn weg en ik heb ook geen minuren.

Ik ben blij met mijn keuze om meer uren te gaan werken en ik ervaar veel positieve gevolgen. Ik ben er financieel op vooruit gegaan en ik kan beter inschatten wanneer ik wel of niet een extra dienst kan werken. Dit geeft mij meer rust. Ook word ik minder vaak thuis gebeld met de vraag of ik een extra dienst wil werken, waardoor ik privé en werk beter kan scheiden. Een ander voordeel is dat bewoners en cliënten mij regelmatiger zien. Ik ervaar dat het hen een veilig gevoel geeft.

Ik wil iedereen aanraden om goed na te denken over het aantal uren dat je werkt. Maak hierin vooral een bewuste keuze.”