15-02-2022 ArtsenAuto: Meer uren voor parttimers

Als parttimers meer uren gaan werken helpt dat de arbeidstekorten in de zorg fors terug te dringen. Dat schrijft het magazine ‘ArtsenAuto’  in de editie februari 2022. In Nederland werken de meeste mensen in deeltijd in vergelijking met de andere Europese Unie landen. Van de ruim 1,3 miljoen werknemers die werken in de gezondheidszorg is 82% vrouw. Van deze vrouwen werkt meer dan 80% deeltijd.

Wieteke Graven, HPP oprichter, geeft aan dat de situatie voor vrouwen in de loop der jaren is veranderd. In de jaren 70-80 van de vorige eeuw zijn deeltijdbanen gecreëerd om vrouwen op de arbeidsmarkt te krijgen. Nu zijn de vrouwen hoger opgeleid en veruit in de meerderheid in de zorg, waar deeltijdwerken de norm is gebleven.

Het Potentieel Pakken is in 2019 opgericht. Voor het project ‘contractuitbreiding in de zorg’ wordt de stichting gesteund door het ministerie van VWS voor een projectperiode van 2021 tot 2023. Het ministerie ziet het project ‘contractuitbreiding’ als één van de belangrijkste oplossingen voor de arbeidstekorten  in hun programma ‘werken in de zorg’.

Tweede Kamerlid Tielen pleit voor het verhogen van de deeltijdfactor onder artsen: ‘Als we met een paar uur per week meer werken tekorten kunnen oplossen, bijvoorbeeld in de huisartsenzorg, waarom zouden we dan andere aanpakken verzinnen?’. Tielen gelooft niet in de stok, maar wel in het voorhouden van de wortel bij artsen. ‘Ik denk dat het het belangrijkste is dat mensen de baas zijn over hun eigen werktijden. Dat vraagt om flexibiliteit en creativiteit.

→ Benieuwd naar het hele artikel? Lees het artikel hier.