“Verrassend genoeg ging het meestal niet om geld”

Schooldirecteur Eva Riem nam met de 2e Daltonschool (namens het schoolbestuur Openbaar Onderwijs aan de Amstel) deel aan de tweede HPP-proeftuin in het onderwijs

Haar scholen in Amsterdam Centrum en Zuid hadden lange tijd nauwelijks te maken met lerarentekorten. Maar directeur Eva Riem zag dit de afgelopen twee jaar plotseling veranderen. “Andere scholen waren allang bezig met marketingacties en speciale bonussen. Wij zijn in mijn ogen wat laat op de trein gesprongen.”

 

In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkte Het Potentieel Pakken van juni 2022 tot en met januari 2023 aan een belangrijk thema: urenuitbreiding als één van de oplossingen voor het personeelstekort. Tijdens de pilot “Urenuitbreiding in het Primair Onderwijs” is met 3 schoolbesturen en 9 scholen een integrale veranderaanpak ontwikkeld om met het thema aan de slag te gaan. “Leraren wilden altijd graag bij ons werken”, licht Riem toe, “totdat ook wij opeens merkten dat er nauwelijks reacties kwamen op vacatures.” De HPP-proeftuin, een verkenning op het thema urenuitbreiding in het primair onderwijs, kwam dan ook als geroepen. “Ik hoopte vooral inzicht te krijgen in hoe we mensen konden behouden.”